ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Χάσατε το κλειδί του αυτοκινήτου σας; Δείτε πόσο κοστίζει η αντικατάστασή του

Χάσατε το κλειδί του αυτοκινήτου σας; Δείτε πόσο κοστίζει η αντικατάστασή του

Το να χάσει κανείς το κλειδί του αυτοκινήτου δεν είναι μόνο ενοχλητικό και εκνευριστικό. Μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα ακριβό, αλλά και χρονοβόρο.

του Γιάννη Σκουφή

Το κλειδί ενός σύγχρονου αυτοκινήτου είναι στην ουσία μια μικρή ηλεκτρονική μονάδα, η οποία διαθέτει μια πλακέτα προκειμένου να αντάλλασσει πληροφορίες με την αντίστοιχη ηλεκτρονική μονάδα του αυτοκινήτου (immobilizer), προκειμένου να επιτραπεί η εκκίνηση του κινητήρα. Ταυτόχρονα ασφαλίζει και απασφαλίζει τις πόρτες με τηλεχειρισμό, καθώς και το συναγερμό, αν βέβαια υπάρχει.

Η εξέλιξη της τεχνολογία έχει επιτρέψει την ενσωμάτωση αυτής της πλακέτας στο κλειδί, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν ξεκίνησε η χρήση του immobilizer, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η ηλεκτρονική μονάδα ήταν σε κάποια μοντέλα ξεχωριστή από το κλειδί, κάτι όχι πάντα πρακτικό, ενώ σήμερα τα κλειδιά πέρα από πολλές λειτουργίες έχουν και διάφορα σχήματα, από συμβατικά σε όψη και αναδιπλούμενα, μέχρι τη μορφή κάρτας.

Φυσικά όσο πιο πολύπλοκο είναι ένα εξάρτημα τόσο πιο ακριβό είναι και το κλειδί δεν αποτελεί βέβαια την εξαίρεση. Έτσι αν τυχόν χαθεί και πρέπει να το αντικαταστήσετε υπάρχει ένα κόστος, που όπως θα δείτε από τον πίνακα που ακολουθεί διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο αναμονής.

Για να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα επιλέξαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της ελληνικής αγοράς, ενώ στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν πρέπει να επαναπαυτείτε στην ύπαρξη ενός 2ου ή ακόμα και 3ου κλειδιού. Αν τυχόν χάσετε και αυτά τότε το κόστος θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά, μιας και θα πρέπει να αντικατασταθεί ενδεχόμένως η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ή να αποσταλεί καινούργιο σετ από το εξωτερικό.

Προκειμένου να αντικαταστήσετε το κλειδί που χάσατε πέρα από το εξουσοδοτημένο δίκτυο κάθε μάρκας υπάρχει και η ελεύθερη αγορά, στην οποία οι τιμές είναι μεν 20 με 30% χαμηλότερες, αλλά θα πρέπει να προσέξετε σε ποιόν απευθύνεστε, ειδικά αν πρόκειται για μοντέλο τελευταίας γενιάς με την πιο σύγχρονη τεχνολογία στο συγκεκριμένο τομέα.

1
2
3

Σχετικές ειδήσεις