ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Προετοιμάζοντας το αυτοκίνητό μας για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα

Προετοιμάζοντας το αυτοκίνητό μας για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα

Στην καθημερινότητα όσο λιγότερο μας απασχολεί το αυτοκίνητό μας τόσο το καλύτερο, προκειμένου όμως αυτό να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Του Γιάννη Σκουφή

Ειδικά δε αφού έχει περάσει μια εποχή στην οποία έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα (Καλοκαίρι) και έρχεται μια (Χειμώνας) με διαφορετικές απαιτήσεις.

Καλό είναι λοιπόν, μετά την όλη ταλαιπωρία του το καλοκαίρι να «χαρίσετε» στο αυτοκίνητό σας ένα καλό πλύσιμο, είτε σε κάποιο πλυντήριο είτε με το χέρι – αν δεν βαριέστε. Το δεύτερο μπορεί να απαιτεί χρόνο αλλά από την άλλη σας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσετε το αμάξωμα από κοντά και να εντοπίσετε τυχόν φθορές του που αλλιώς δεν θα τις προσέχατε ποτέ και οι οποίες ενδεχόμενα χρειάζονται κάποια επισκευή.

duo

Στην περίπτωση αυτή, μην ξεχάσετε να πλύνετε με πολύ νερό τους θόλους των φτερών και τα μαρσπιέ, που είναι τα σημεία που συνήθως συγκρατούν τις περισσότερες ακαθαρσίες, καθώς και τις ζάντες, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για τη συντήρησή τους.

Καλό είναι να ανοίξετε και το καπό και να απομακρύνετε τυχόν φύλλα και βελόνες από πεύκα –θυμόσαστε που παρκάρατε στη σκιά στην παραλία;- προκειμένου οι αεραγωγοί να είναι καθαροί και να απομακρύνονται σωστά τα νερά της βροχής, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Αν εξακολουθείτε να έχετε χρόνο και όρεξη μπορείτε με τη βοήθεια ειδικών αλοιφών του εμπορίου και με αρκετό τρίψιμο ομολογουμένως να κερώσετε το αμάξωμα του αυτοκινήτου σας και θα εκπλαγείτε αρχικά με τη «νέα» λάμψη του χρώματός του αλλά και με το πόσο πιο εύκολα απομακρύνονται τα νερά. Το κέρωμα μπορεί να γίνει φυσικά και από επαγγελματίες που διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα και με το ανάλογο βέβαια κόστος.

tria

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε καλά τόσο το εσωτερικό όσο και τα τζάμια, καθώς υπάρχει περίπτωση να δείτε τα πάντα τόσο πιο καθαρά που δεν το φαντάζεστε.

Στη συνέχεια ελέγξτε τους καθαριστήρες σας. Τα μάκτρα τους έχουν μια ωφέλιμη ζωή περίπου 2 ετών –ισχύει το ότι «καίγονται» από τον ήλιο που επιταχύνει η φθορά τους- οπότε αν έχετε διαπιστώσει πως δεν καθαρίζουν καλά αλλάξτε τα πριν πιάσουν για τα καλά οι βροχές. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, σε αντίθεση με την ασφάλεια που παρέχουν και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, αν «πιάνουν» στοιχειωδώς τα χέρια σας. Αν δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία τα καταστήματα που πωλούν συνήθως και τοποθετούν, ενώ μην ξεχάσετε και τον πίσω καθαριστήρα.

pente

Αν έχετε την υπόνοια πως η μπαταρία σας δυσκολεύεται ή αν την έχετε αρκετά χρόνια δεν χάνετε κάτι να την ελέγξετε. Αντιθέτως ίσως γλιτώσετε και κάποια μελλοντική ταλαιπωρία, μιας και ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου που πιέζεται περισσότερο. Αν μάλιστα βάλετε και μια λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της αρχικής τοποθέτησης ακόμα καλύτερα.
Επόμενο σημείο ελέγχου τα λάστιχα. Τα πολυκαιρισμένα ελαστικά, ακόμα και αν δεν έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα, δύσκολα θα σας εξασφαλίσουν ικανοποιητική πρόσφυση, ειδικά σε βρεγμένο οδόστρωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα φθαρμένα με μικρό βάθος πέλματος, ενώ τα λάστιχά σας θέλουν οπωσδήποτε αντικατάσταση αν παρατηρήσετε ρωγμές η εξογκώματα στα πλαϊνά τους. Τα τελευταία είναι και συνέπεια της στάθμευσης πάνω σε πεζοδρόμια.

epta

Από κει και πέρα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις κατά καιρούς προσφορές των αντιπροσωπειών των αυτοκινήτων για εποχιακούς δωρεάν ελέγχους, προκειμένου να είστε π.χ. σίγουροι τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του αντιψυκτικού στο ψυγείο του αυτοκινήτου σας ή για τη σωστή λειτουργία και ρύθμιση των προβολέων.

Φυσικά ο δωρεάν έλεγχος περιλαμβάνει και άλλα σημεία του αυτοκινήτου, όπως π.χ. το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού ή της πίσω αντίστασης. Καλό είναι να ελέγξετε και τις τσιμούχες στις πόρτες για τυχόν φθορές τους προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι δεν θα μπαίνουν νερά, ενώ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε και να τις λιπάνετε, είτε με βαζελίνη είτε με κάποιο ειδικό προϊόν. Το ίδιο ισχύει και για τους μεντεσέδες στις πόρτες και για τις κλειδαριές, ακόμα και αν έχετε τηλεχειρισμό ή σύστημα keyless –για όλα αυτά το WD40 κάνει θαύματα.

Από κει και πέρα ελέγξτε και το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο όταν βρέχει λάσπη ή όταν τα άλλα αυτοκίνητα που κινούνται μαζί με εσάς σηκώνουν σπρέι, και χρησιμοποιείστε για να το γεμίσετε κάποιο ειδικό προϊόν που έχει και αντιψυκτικές ιδιότητες.

Επίσης αδειάστε ότι έχει ξεμείνει στο πορτμπαγκάζ και θα το χρειαστείτε πάλι του χρόνου το καλοκαίρι, αν χρησιμοποιήσατε μπαγκαζιέρα μπορείτε να την αφαιρέσετε –και τις βάσεις της- για να μην πληρώνετε άσκοπα περισσότερα για καύσιμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις βάσεις για τα ποδήλατα, είτε είναι οροφής είτε τοποθετούνται στο πίσω μέρος και βέβαια αν δεν χρησιμοποιούνται.

Τέλος επειδή άνθρωποι είμαστε και καμία φορά συμβαίνουν και τα πλέον απρόοπτα έχετε καλού κακού μαζί σας μια- δύο κουβέρτες, λίγο νερό και λεγόμενη ξηρή τροφή, ενώ φροντίστε να μην αφήνετε το ρεζερβουάρ σας να αδειάζει, ειδικά στα ταξίδια.

Ροή Ειδήσεων