ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αντίστροφη μέτρηση: Ξεκινά η απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ στη Γερμανία

Αντίστροφη μέτρηση: Ξεκινά η απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ στη Γερμανία

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, θα απαγορεύσει από την ερχόμενη εβδομάδα να κυκλοφορούν σε δύο μείζονες οδικούς άξονες της πόλης τα πιο ρυπογόνα ντιζελοκίνητα οχήματα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αυξήσουν την πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν δαπανηρές αλλαγές στα οχήματά τους.

Το Αμβούργο, όπου ζουν 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα πως η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 31 Μαΐου και θα αφορά τα μοντέλα ντίζελ που δεν ανταποκρίνονται στις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών Euro-6.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση που έλαβε τον Φεβρουάριο το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι πόλεις Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν παλαιότερα μοντέλα ντίζελ.

Η λεπτομερής δημοσίευση αυτής της απόφασης την περασμένη Παρασκευή έδειξε πως οι τοπικές αρχές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν στοχευμένες απαγορεύσεις με άμεση ισχύ με στόχο να διαμορφώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και περιορισμοί που αφορούν ευρύτερες περιοχές της πόλης θα πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά στον χρόνο.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επεδίωκε εδώ και καιρό να αποφύγει τις απαγορεύσεις, όπως και το λόμπι VDA της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εκπροσωπεί κατασκευαστές όπως οι Volkswagen, Daimler και BMW.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων