ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια αυτοκίνητα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους μας;

Ποια αυτοκίνητα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους μας;

Πιο παλιά είχαν εξ ορισμού έναν πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Σήμερα πολύ απλά δεν συγκινούν περισσότερους από το 3% των αγοραστών.

Του Γιάννη Σκουφή

Όσο και αν κοιτάξετε γύρω σας πολύ δύσκολα θα βρείτε καινούργιο αυτοκίνητο με μόνο δύο η τρεις πόρτες. Λογικό μιας και όπως είπαμε οι πωλήσεις τους έχουν πέσει πρακτικά στο μηδέν κάτι που ωθεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες πολύ απλά να τα αποσύρουν στην πορεία από τη γκάμα τους ή να εξελίσσουν νέα μοντέλα χωρίς καν να τα συμπεριλαμβάνουν.

Ο λόγος για αυτή τους την απόφαση δεν είναι άλλος από τη μείωση του κόστους παραγωγής, μιας και η παρουσία αποδεδειγμένα μη εμπορικών μοντέλων επιβαρύνει τόσο την αλυσίδα των προμηθευτών όσο και αυτήν της κατασκευής χωρίς να υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος.

Τα τρίθυρα μοντέλα στην πράξη έχουν πέσει πρακτικά θύμα της μη πρακτικότητά τους, ειδικά μέσα στην πόλη, ενώ στη μεγάλη μείωση της παρουσίας τους στους δρόμους έχει συμβάλλει και η κάθετη πτώση των πωλήσεων τόσο των κουπέ όσο και των κάμπριο, που παραδοσιακά έχουν μικρότερο αριθμό θυρών.

Υπάρχει περίπτωση αναστροφής του κλίματος για τα τρίθυρα αυτοκίνητα; Με τα σημερινά δεδομένα όχι, ειδικά από την στιγμή που επελαύνουν τα SUV που μεταξύ άλλων προβάλλουν και την πρακτικότητά τους στους όλο και περισσότερους υποψήφιους αγοραστές τους. Το μόνο που θα αποτελεί μια σύνδεση με το παρελθόν είναι πως πολλά νέα μοντέλα παρόλο που είναι αποκλειστικά πεντάθυρα, π.χ. το Renault Clio, κρύβουν έξυπνα τις επιπλέον πόρτες τους ώστε να δείχνουν τρίθυρα. Που όσο να είναι έχουν αισθητικό πλεονέκτημα.

Σχετικές ειδήσεις