ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι επισκευές των παρμπρίζ έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβές

Οι επισκευές των παρμπρίζ έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβές

Μια έρευνα έδειξε πως η επιδιόρθωση ενός ραγισμένου παρμπρίζ έχει πλέον υψηλότερο κόστος λόγω της πολυπλοκότητας των σύγχρονων μοντέλων.

Του Γιάννη Σκουφή

Είναι γεγονός πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα πιο παλιά. Και αυτό όχι μόνο γιατί έχουν πιο ανθεκτικά πλαίσια και πιο αποτελεσματικά συστήματα παθητικής ασφάλεια2, αλλά επειδή διαθέτουν και διευρυμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Μέρος αυτού του εξοπλισμού είναι τα ραντάρ και οι κάμερες που έχουν ως στόχο να εντοπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις και να βοηθούν στην αποτροπή τους.

Σε έρευνα της AAA (American Automobile Association) διαπιστώθηκε πως η επισκευή ενός παρμπρίζ σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τα βασικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση. Τόσο που το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμη και σε τετραψήφιο ποσό.

Ο λόγος είναι η ύπαρξη μέρους του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως η κάμερα ή το λέιζερ για τη λειτουργία της αυτόνομης πέδησης, πάνω στο παρμπρίζ, οπότε ακόμα και μια μικρή ρωγμή μπορεί να προκαλέσει τη δυσλειτουργία όλων των συστημάτων. Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις η αντικατάσταση είναι αναγκαία ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει από βαθμονόμηση εκ νέου των ηλεκτρονικών συστημάτων μέχρι και ευθυγράμμιση των τροχών. Διαδικασίες φυσικά που έχουν ένα επιπλέον κόστος.

Σχετικές ειδήσεις