ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο απίστευτος λόγος για τον οποίο πολλοί Ινδοί αποφεύγουν τη χρήση ζωνών ασφαλείας

Ο απίστευτος λόγος για τον οποίο πολλοί Ινδοί αποφεύγουν τη χρήση ζωνών ασφαλείας
Η απίστευτη δικαιολογία που χρησιμοποιεί το 25% που δεν χρησιμοποιούν ζώνη

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας οι ζώνες εξακολουθούν να είναι το Α και το Ω σε ότι αφορά την προστασία των επιβατών ενός αυτοκινήτου.

Του Γιάννη Σκουφή

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας, τόσο στα εμπρός όσο και στα πίσω καθίσματα, αφενός είναι υποχρεωτική αφετέρου και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, είναι το καταλυτικό στοιχείο για το σωστό συνδυασμό όλων των υπολοίπων συστημάτων ασφαλείας του εκάστοτε αυτοκινήτου. Από τις ζώνες παραμόρφωσης του πλαισίου μέχρι και την αποτελεσματικότητα των αερόσακων.

Στη χώρα μας βλέπουμε, ευτυχώς, όλο και λιγότερους να αποφεύγουν τη χρήση τους, ενώ όσο δεν τις χρησιμοποιούν να έχουν έτοιμη και μια «καλή» δικαιολογία για την επιλογή τους. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Έλληνες. Ισχύει π.χ. και για τους Ινδούς, που μάλλον αρέσκονται στο «ζην επικινδύνως», καθώς το 90% δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις πίσω ζώνες ασφαλείας και 9 στα 10 παιδιά μετακινούνται χωρίς το ειδικά καθισματάκι.

Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως είναι η δικαιολογία που προβάλλει το 25% όσων δεν χρησιμοποιούν ζώνη -πέρα από τη «δυσφορία που νοιώθουν». Αυτό το σημαντικό ποσοστό λέει λοιπόν πως δεν βάζει ζώνη γιατί φοβάται πως θα τσαλακωθούν και θα φθαρούν τα ρούχα του!

Απίστευτο και όμως αληθινό, ενώ η συγκεκριμένη δικαιολογία οδήγησε τη Nissan Ινδίας να συνεργαστεί με το διάσημο από το Bollywood σχεδιαστή Kunal Rawal, για τη δημιουργία από κοινού του Nissan Seat Belt Shirt (SBS), ενός πουκαμίσου που δεν τσαλακώνεται ούτε φθείρεται, μήπως και σταματήσει να προβάλλεται αυτή η δικαιολογία. Μάλιστα προκειμένου να υπενθυμίζει και τη χρήση της ζώνης έχει και ανάλογο κέντημα.

Σχετικές ειδήσεις