ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για τα καινούργια αυτοκίνητα από το 2022;

Ποιο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για τα καινούργια αυτοκίνητα από το 2022;

Τα αυτοκίνητα έχουν γίνει σαφώς πιο ασφαλή μετά τον υποχρεωτικό εξοπλισμό τους με ηλεκτρονικά συστήματα όπως το ABS και το ESP, ενώ στο άμεσο μέλλον θα αποκτήσουν και άλλο στάνταρ σύστημα.

Του Γιάννη Σκουφή

Τελικά στην κίνηση ενός αυτοκινήτου αυτός που είναι ο αδύναμος κρίκος, είτε αφορά την οικονομία καυσίμου και κατά συνέπεια και τις εκπομπές ρύπων είτε την ασφάλεια και την εμπλοκή σε ατυχήματα, είναι ο οδηγός.

Έτσι η υποβοήθηση συνολικά του έργου του γενικά έχει ιδιαίτερη σημασία, πόσο μάλλον όταν άπτεται τις ασφάλειας. Για το λόγο αυτό και κατά πάσα πιθανότητα από το 2022 ένα ακόμα ηλεκτρονικό σύστημα θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα.

Πρόκειται για το σύστημα αυτόνομης πέδησης και αναγνώρισης πεζών (και ποδηλατών) που θα λειτουργεί εντός πόλης και μέχρι τα 60 χλμ./ ώρα και για την υποχρεωτική χρήση του οποίου έχουν συμφωνήσει οι χώρες της Ευρώπης και η Ιαπωνία. Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης έγινε μέσω της (UNECE: United Nations Economic Commission for Europe),

Μάλιστα με βάση στοιχεία της τελευταίας το 2016 συνολικά 9.500 άνθρωποι έχασαν δυστυχώς τη ζωής τους εντός αστικού περιβάλλοντος, νούμερο που αντιστοιχεί στο 38% του συνόλου των θανάτων της ίδιας χρονιάς από τροχαία. Με βάση τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν ήταν υποχρεωτική η χρήση του συστήματος αυτόνομης πέδησης περίπου 1.000 άνθρωποι θα ήταν ακόμα εν ζωή.

Σχετικές ειδήσεις