ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» γίνεται πράξη για 1.000 παιδιά

Το «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» γίνεται πράξη για 1.000 παιδιά

H τεχνολογία προχωρά και εξελίσσεται, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας έχουν γίνει σαφώς πιο ασφαλή σε σχέση με το (πρόσφατο) παρελθόν και όχι μόνο για τους επιβάτες τους αλλά και για τα πιο αδύναμα μέλη της κυκλοφορίας - τους πεζούς και τους ποδηλάτες - για τους οποίους τα συστήματα υποβοήθησης που θα γίνουν σε λίγα χρόνια υποχρεωτικά έχουν δυνατότητες αναγνώρισης και αυτόματου φρεναρίσματος.

Παράλληλα, η διαρκής διασύνδεση των οχημάτων που έρχεται, καθώς και η αυτόνομη οδήγηση, θα αυξήσουν και άλλο την ασφάλεια στους δρόμους όλου του κόσμου.

Όμως σε όλα αυτά τα ιδιαίτερα θετικά υπάρχει και ένα «αλλά»!

Μια προϋπόθεση που, για να μπορέσουν όλα τα σύγχρονα συστήματα να μας προστατεύσουν και να ελαχιστοποιήσουν τόσο τις απώλειες ζωής όσο και τους τραυματισμούς, σοβαρούς και λιγότερο σοβαρούς, σε τροχαία, πρέπει να υφίσταται.

Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει για τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων: Μπορεί ένα καινούργιο μοντέλο να διαθέτει τα κορυφαία. Αν όμως οι επιβάτες του δεν χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας, τότε είτε δεν μπορούν να προστατεύσουν καθόλου είτε προστατεύουν πολύ λιγότερο από όσο θα μπορούσαν.

Η προϋπόθεση αυτή λοιπόν δεν είναι άλλη από την κυκλοφοριακή αγωγή, την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια, η οποία είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία -αν είναι δυνατόν ήδη από το νηπιαγωγείο, προκειμένου να γίνει βίωμα για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Τα παιδιά που είναι ακόμα πιο ευάλωτα και εκτεθειμένα από τους ενήλικες, πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς να τους αναγνωρίζουν και πώς να τους αντιμετωπίζουν, πώς να δρουν προληπτικά και πως να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τελικά και τα άλλα μέλη της κυκλοφορίας. Να γνωρίζουν πώς θα πάνε και πώς θα επιστρέψουν από το σχολείο και τις δραστηριότητες στις οποίες μετέχουν, πάντα ασφαλή.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr