ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδική ασφάλεια και νέοι οδηγοί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σήμερα

Οδική ασφάλεια και νέοι οδηγοί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σήμερα

«Αν θέλεις να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του… τιμόνι». Κάπως έτσι θα μπορούσε να παραφραστεί η διάσημη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν για την εξουσία στην περίπτωση που αυτή αφορούσε… στην οδηγική συμπεριφορά.

Η οδήγηση συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητα του οδηγού και αποτελεί προνόμιο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό, τόσο για την ασφάλεια των συνεπιβατών και των πεζών, όσο και των υπόλοιπων αυτοκινητιστών και μοτοσικλετιστών.

Κατά κανόνα, οι νέοι οδηγοί έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους σε σχέση με το χρόνο αντίδρασης, την απόσταση πέδησης ή τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελιγμών, ενώ η έλλειψη εμπειρίας επηρεάζεται ακόμα περισσότερο από ένα σύνολο απρόοπτων -και μη- παραγόντων, όπως η αλλαγή του καιρού, οι οδικές συνθήκες, η κατάσταση του αυτοκινητιστή, οι μηχανικές βλάβες και η συμπεριφορά των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου. Για αυτόν το λόγο, η συνετή στάση όταν το τιμόνι βρίσκεται ανά χείρας και η υιοθέτησή ορισμένων πρακτικών ασφαλούς οδήγησης, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμπλοκής των νέων οδηγών σε ατύχημα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr