ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο επηρεάζει η αύξηση των ορίων ταχύτητας τη βαρύτητα των τροχαίων ατυχημάτων;

Πόσο επηρεάζει η αύξηση των ορίων ταχύτητας τη βαρύτητα των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι έρευνες και τα στατιστικά δεδομένα είναι πολύτιμα εργαλεία στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς μετακινήσεις.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα τελευταία χρόνια, όπως μπορείτε να δείτε και στο χάρτη που ακολουθεί, τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μαζί τους όμως έχει αυξηθεί δυστυχώς και ο αριθμός των θανάτων από τροχαία.

Μια έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) των ΗΠΑ ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών που οφείλονται στα υψηλότερα όρια ταχύτητας στο σοκαριστικό αριθμό των 37.000 τα τελευταία 25 χρόνια. Θανάτων που σύμφωνα πάντα με την έρευνα αποδίδονται στην αυξημένη ταχύτητα των αυτοκινήτων και θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αποφευχθεί με χαμηλότερα όρια. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξήθηκαν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ από το 1993 έως και το 2017, ενώ μόνο την τελευταία χρονιά οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 1.900.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι πως μια αύξηση του ορίου ταχύτητας κατά 5 μίλια την ώρα, που αντιστοιχούν σε 8 χλμ./ ώρα, έχει σα συνέπεια τη αύξηση της θνησιμότητα στους αυτοκινητοδρόμους κατά 8%.

Η αντιστοιχία αυτή προκύπτει αφού συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράμετροι, όπως οι μεταβολές στο ποσοστό των ανέργων και η αναλογία των νέων και άπειρων οδηγών ανά έτος.

Το πιο γενικό συμπέρασμα, ειδικά για τις μέρες του Πάσχα που έφτασαν και που συνοδεύονται από μεγάλες εξόδους, είναι πως θα πρέπει κανείς να τηρεί όσο το δυνατόν πιο πιστά τα όρια ασφαλείας και να αποφεύγει τις υπερβάσεις τους, ειδικά τις πολύ μεγάλες και να αποφεύγει το ρίσκο. Όποια μορφή και να έχει αυτό.

Σχετικές ειδήσεις