ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Hyundai θα πουλά και σε άλλους την τεχνολογία των ενεργειακών κυψελών της

H Hyundai θα πουλά και σε άλλους την τεχνολογία των ενεργειακών κυψελών της

Καλά τα εναλλακτικά συστήματα κίνησης των αυτοκινήτων αλλά έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα: είναι πανάκριβα.

Του Γιάννη Σκουφή

Αυτό το μειονέκτημα καθώς επίσης και το κόστος της ανάπτυξης ηλεκτρικών συστημάτων πρόωσης αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες είτε να συνεργάζονται μεταξύ τους είτε να πωλούν την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει προκειμένου να περιορίσουν το κόστος εξέλιξης.

Για την πρώτη περίπτωση το πιο κλασικό παράδειγμα είναι αυτό των BMW και Jaguar Land Rover, ενώ για τη δεύτερη ο όμιλος της Volkswagen. Ο όμιλος έχει ανακοινώσει πως διαθέτει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία του μεταβλητού πλαισίου MEB που έχει αναπτύξει ειδικά για την ηλεκτροκίνηση σε όποιον ενδιαφερόταν. Πρώτη υποψήφια λέγεται πως είναι η Ford.

Τα παράδειγμα του γερμανικού ομίλου της Volkswagen ακολουθεί και ο κορεάτικος της Hyundai, όχι όμως την ηλεκτροκίνηση αλλά για την τεχνολογία των ενεργειακών κυψελών που έχει αναπτύξει και για την οποία μέχρι στιγμής έχει επενδύσει το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόσβεση αυτών των μεγάλων ποσών -το ποσό που έχει επενδύσει η VW στην ηλεκτροκίνηση είναι πολλαπλάσια- γίνεται μόνο με την άμεση χρήση της συγκεκριμένη τεχνολογίας και μεγάλους αριθμούς. Παράλληλα για την περίπτωση των ενεργειακών κυψελών η κίνηση της Hyundai έχει σαν απώτερο σκοπό και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που θα έχει σα συνέπεια και την ανάπτυξη των υποδομών.

Το μοντέλο της Hyundai που τη χρησιμοποιεί έχει αποσπάσει ιδιαίτερα καλά κριτικές, αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η ιδιαίτερα υψηλή τιμή του, που στην κεντρική Ευρώπη φτάνει τις 69.000 ευρώ. Για να δούμε τι ανταπόκριση θα έχει η πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση των Κορεατών…

Σχετικές ειδήσεις