ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί η Honda γιορτάζει τα 60 χρόνια της στις ΗΠΑ αναπαλαιώνοντας ένα ημι-φορτηγό της Chevrolet;

Γιατί η Honda γιορτάζει τα 60 χρόνια της στις ΗΠΑ αναπαλαιώνοντας ένα ημι-φορτηγό της Chevrolet;

H Honda ξεκίνησε στις ΗΠΑ πουλώντας -τι άλλο;- παπιά, τα οποία παρέδιδαν τους αντιπροσώπους της ημι- φορτηγά.

Του Γιάννη Σκουφή

Ακούγεται περίεργο, είναι όμως αφενός αληθινό και αφετέρου δείχνει τη λογική και τη νοοτροπία των Ιαπώνων που ξέρουν να τιμούν όσους άμεσα ή έμμεσα τους βοήθησαν. Έτσι λοιπόν προκειμένου να γιορτάσει τα 60 χρόνια παρουσίας της στις ΗΠΑ η Honda παρουσίασε ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αυτοκίνητο.

Όχι δικό της αλλά της Chevrolet και πιο συγκεκριμένα ένα ημι-φορτηγό Apache 10 του 1961. H ιαπωνική εταρεία είχε αγοράσει τότε μερικά ημιφορτηγά προκειμένου να μπορεί να παραδίδει τις μοτοσυκλέτες της και κυρίως παπιά, στους αντιπροσώπους της στη Νότια Καλιφόρνια που γίνονταν όλο και περισσότεροι.

Μάλιστα ένα από τα ημιφορτηγά αυτά ποζάρει σε μια ιστορική φωτογραφία μπροστά από τα πρώτα γραφεία της εταιρείας στην Αμερική, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες της μάρκας να αποφασίσουν να τους αποτίνουν φόρο τιμής για τη βοήθεια που πρόσφεραν στην εξάπλωση της μάρκας.

Το αναπαλαιωμένο Apache 10 κινείται από έναν V8 4.600 κυβικών που αποδίδει 162 ίππους, ενώ στην καρότσα του έχουν τοποθετηθεί, όπως και στη φωτογραφία εποχής, δυο σημαντικά δίκυκλα για την Honda και τα δύο κατασκευής 1965: το ένα -είμαστε βέβαιοι πως το αναγνωρίσατε- είναι το C50, το θρυλικό παπί και το άλλο η CB160, μια σπορ μοτοσυκλέτα 161 κυβικών και 19,7 ίππων!