Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο μέλλον ακόμα και τα σκιάδια των αυτοκινήτων θα είναι έξυπνα

Newsbomb

Μια από τις πιο ενοχλητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο οδηγός είναι όταν έχει απέναντι του τον ήλιο. Και εδώ η τεχνολογία θα δώσει λύση.

Του Γιάννη Σκουφή

Συνηθισμένοι στην ηλιοφάνεια που επικρατεί τον περισσότερο καιρό στην χώρα μας έχουμε μάθει να οδηγούμε με γυαλιά ηλίου. Ακόμη και με αυτά όμως υπάρχουν στιγμές που ο ήλιος είναι τόσο έντονος με αποτέλεσμα να μας «τυφλώνει», ενώ τη λύση εδώ δίνουν τα παραδοσιακά σκιάδια.

Ωστόσο, η χρήση τους έχει και ένα μειονέκτημα, καθώς περιορίζει κάπως την ορατότητα. Για αυτό και η Bosch παρουσίασε στην έκθεση ηλεκτρονικών CES που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Las Vegas ένα προηγμένο διάφανο σκιάδιο το οποίο και περιορίζει την ηλιακή ακτινοβολία και ο οδηγός μπορεί να βλέπει μέσα από αυτό.

Την όλη ιδέα η Bosch την αποκαλεί Virtual Visor και ουσιαστικά πρόκειται για ένα σκιάδιο που έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός παραδοσιακού. Η βασική διαφορά είναι πως είναι κατασκευασμένο από ένα πάνελ από LCD κυψέλες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν.

Για αυτό το σκοπό υπάρχει μια κάμερα η οποία αναγνωρίζει τα μάτια του οδηγού και δίνει εντολή να σκουρύνουν συγκεκριμένες κυψέλες του πάνελ ώστε ο οδηγός να μην ενοχλείται από τον ήλιο. Ακόμη και δίχως γυαλιά ηλίου!