Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To EP Tender είναι power bank για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Newsbomb

To τρέιλερ της γαλλικής start up τροφοδοτεί με ενέργεια το ηλεκτρικό αυτοκίνητο όταν η δική του μπαταρία έχει αδειάσει.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι υπεύθυνοι της γαλλικής start up με την ονομασία EP Tender θεωρούν πως έχουν βρει μια λύση για την αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Προκειμένου ακόμα και μεγάλα ταξίδια να γίνονται εφικτά χωρίς καθυστερήσεις για επαναφόρτιση.

Η λύση που έχουν σκεφτεί λοιπόν και κατά πάσα πιθανότητα την έχουν εμπνευσθεί από τα λογής λογής power banks που κυκλοφορούν για την επαναφόρτιση φορητών συσκευών ανεξάρτητα από το ηλεκτρικό δίκτυο είναι έναν τρέιλερ- μπαταρία. Ή πιο σωστά μια μπαταρία- τρέιλερ, με ενεργειακή χωρητικότητα 60 kWh.

Με αυτή την επιπλέον ενέργεια από τις μπαταρίες του τρέιλερ είτε θα μπορεί κανείς να φτάσει στον προορισμό του είτε στον επόμενο σταθμό της EP Tender, όπου απλά θα αλλάξει τρέιλερ. Θα πάρει δηλαδή με κόστος 34 ευρώ ένα γεμάτο -το ίδιο πόσο έχει πληρώσει και για την ενοικίαση του πρώτου- και θα συνεχίσει το ταξίδι του.

Ενδιαφέρον είναι πως το τρέιλερ θα μπαίνει αυτόματα και αυτόνομα στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου, ενώ θα έχει και επιπλέον τροχούς προκειμένου να μην δυσκολεύει η παρουσία του τις μανούβρες.

Η EP Tender προγραμματίζει μέχρι το 2024 να έχει συνολικά 4.150 τρέιλερ -το καθένα κοστίζει 10.000 ευρώ- και 60.000 πελάτες. Ήδη έχει κατασκευάσει 20, όχι με μπαταρίες αλλά με μηχανές εσωτερικής καύσης που λειτουργούν ως γεννήτρια, που δοκιμάζονται σε συνδυασμό με ηλεκτρικά μοντέλα της Renault (Ζoe και Kangoo ZE). Η χρήση γεννήτριας ήταν η αρχική προσέγγιση της εταιρείας η οποία άλλαξε με τη μείωση των τιμών των μπαταριών.