Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή είναι μία ηλεκτρική ΒΜW από το χτες για το αύριο

Newsbomb

Από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν παρουσιάσει αρκετά πειραματικά ηλεκτρικά μοντέλα.

Του Γιάννη Σκουφή

Στους επεισοδιακούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 η BMW είχε παρουσιάσει δύο ηλεκτρικές 1602, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για τις μετακινήσεις επισήμων καθώς και στην τελετή του μαραθωνίου. Η βάση ήταν η αντίστοιχη συμβατική έκδοση, στην οποία ο κινητήρας βενζίνης είχε αντικατασταθεί από έναν ηλεκτροκινητήρα μόλις 43 ίππων.

Η μπαταρία της ηλεκτρικής 1602 μπορεί να ζύγιζε 400 και πλέον κιλά αλλά η αυτονομία που εξασφάλιζε δεν ξεπερνούσε τα 60 χιλιόμετρα. Επίσης οι επιδόσεις ήταν κάτι παραπάνω από μέτριες μιας και η επιτάχυνση από στάση έως τα 50 χλμ./ ώρα διαρκούσε 8,0 δεύτερα και η τελική ταχύτητα μόλις που έφτανε τα 100 χλμ./ ώρα.

Μια άμεση σύγκριση με μια σύγχρονη BMW i3 δείχνει την εξέλιξη: η βασική εκδοχή της τελευταίας έχει 170 ίππους, η μπαταρία της ζυγίζει περίπου 200 κιλά και η αυτονομία της ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα. Καμία σχέση δεν έχουν και οι επιδόσεις, μιας και το 0-100 χλμ./ ώρα ολοκληρώνεται σε 7,3 δεύτερα και η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ ώρα.

Παρά τα θέματα νεότητάς της η 1602e είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση εκείνη την εποχή και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ειδικό στην επεξεργασία εικόνας David Obendorfer ο οποίος μας παρουσιάζει μια σύγχρονη αναβίωσή της. Όχι μόνο δική της αλλά ολόκληρης της σειράς 02. Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι τόσο ελκυστικό που το έργο του έχει γίνει viral στο διαδίκτυο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάρω: Τι όπλισε το χέρι του πατέρα που σκότωσε τον γιο του και αυτοκτόνησε