Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επαναστατικό σύστημα αποτρέπει το επικίνδυνο φαινόμενο της υδρολίσθησης

Newsbomb

Ένα έξυπνο σύστημα με μπεκ ψεκάζει νερό όταν βρέχει πολύ για να περιορίσει το πλανάρισμα του αυτοκινήτου στις μεγάλες ταχύτητες.

Του Γιάννη Σκουφή

Η υδρολίσθηση είναι το γνωστό πλανάρισμα του αυτοκινήτου σε πλημμυρισμένους δρόμους με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάνει τον έλεγχο του. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει σε σχετικά μεγάλες ταχύτητες και έχει ως εξής: όταν βρέχει έντονα σε αρκετά σημεία των δρόμων συγκεντρώνεται νερό με αποτέλεσμα όταν το αυτοκίνητο περνά πάνω από αυτά το νερό δεν προλαβαίνει να διαφύγει από τις αυλακώσεις των ελαστικών.

Αυτό σημαίνει πως το αυτοκίνητο πρακτικά πλανάρει σα σκάφος πάνω από το νερό και δημιουργείται το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, καθώς στην πράξη ο οδηγός δεν μπορεί να κάνει κάτι και αν είναι τυχερός συνήθως την γλυτώνει με ένα θεαματικό τετακέ. Αν όχι τότε μπορεί να βγει εκτός δρόμου με άγνωστες συνέπειες.

Πρόσφατα η εταιρία Easyrain σε συνεργασία με τις Bosch και Italdesign παρουσίασε μια έξυπνη ιδέα που περιορίζει το φαινόμενο υδρολίσθησης μέχρι και κατά 35% στην ευθεία πορεία και έως 30% στις στροφές. Η λειτουργία του συστήματος, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, είναι πολύ απλή και βασίζεται σε μια αντλία και δύο μπεκ που ψεκάζουν νερό μπροστά από τους τροχούς απομακρύνοντας την επιπλέον ποσότητα που γεμίζει τις αυλακώσεις των ελαστικών.

Πότε θα μπει στην παραγωγή; Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αλλά αν τελικά γίνει τότε το πιο πιθανό είναι να το δούμε να αποτελεί μέρος του εξοπλισμού ενός πολυτελούς σεντάν ή SUV. Τι μπορούμε να κάνουμε ως οδηγοί για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες από μια υδρολίσθηση στον αυτοκινητόδρομο; Το πολύ βασικό και πολύ απλό είναι όταν βρέχει πολύ και να κινούμαστε το πολύ με 60 έως 80 χλμ./ώρα, ενώ όσο πιο φαρδιά τα ελαστικά του αυτοκίνητου μας τόσο πιο εύκολα και σε πιο μικρές ταχύτητες εμφανίζεται η υδρολίσθηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.