Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Arquus Scarabee: To αυτοκίνητο του παγκόσμιου στρατιώτη! (video)

Newsbomb

Το περίεργο αυτό υβριδικό όχημα θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διάσωσης αν και ο ρόλος του είναι καθαρά στρατιωτικός.

Του Γιάννη Σκουφή

To Hummer μπορεί να είναι το πιο διάσημο, σχετικά σύγχρονο στρατιωτικό όχημα αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά, έστω και λιγότερο γνωστά. Ένα από αυτά είναι το Scarabee της γαλλικής εταιρίας Arquus, η οποία το παρουσίασε πρόσφατα στην έκθεση IDEX 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι.

Και μόνο από την εμφάνιση του αυτό το ελαφριά θωρακισμένο όχημα κάνει σαφή τον προσανατολισμό του. Καταρχήν, το αμάξωμα του αποτελείται από υλικά που αντέχουν στις επιθέσεις με σφαίρες και βλήματα, ενώ ακριβώς για αυτό το λόγο τα παράθυρα είναι μικρά και με ειδικά κρύσταλλα.

Γενικότερα το εξωτερικό μοιάζει με μια βαριά «πανοπλία» πάνω σε τέσσερις μεγάλους τροχούς με ειδικά λάστιχα ώστε να μην κολλά στη λάσπη, στην άμμο ή στο χιόνι. Τα φτερά είναι ανοικτά για απομακρύνονται τυχόν εμπόδια, ενώ προαιρετικά υπάρχουν και συμπαγή λάστιχα που να μην επηρεάζονται από διατρήσεις και σκισίματα.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες υπάρχουν διάφορα άγκιστρα και γάντζοι στα άκρα του αμαξώματος του Scarabee για την εύκολη μεταφορά του π.χ. με ελικόπτερο, ενώ στην οροφή της έκδοσης Patrol μπορεί να τοποθετηθεί ένα πυροβόλο με τηλεχειρισμό από την καμπίνα ή ακόμη και σε συνεργασία με drones.

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το σύστημα πρόωσης είναι υβριδικό και στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να κινηθεί 100% αθόρυβα και με ηλεκτρική αυτονομία χάρη σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα 105 ίππων. Που συνδυάζεται και με έναν diesel που αποδίδει περίπου 300 ίππους.

Επίσης, υπάρχει τετρακίνηση και με ενεργητική τετραδιεύθυνση, δηλαδή στρίβουν και οι πίσω τροχοί για μέγιστη ευελιξία σε κάθε έδαφος. Στο εσωτερικό υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς έως και τεσσάρων ατόμων, ενώ η τελική ταχύτητα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 130 χλμ./ώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Χιόνια στην Αττική και πολικές θερμοκρασίες υπό το μηδέν