Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Τυνησία έχει πλέον το δικό της SUV

Newsbomb

Το αυτοκίνητο που βλέπετε είναι μια λύση για τις χώρες όπου τα καινούργια αυτοκίνητα είναι απλά πανάκριβα.

Του Γιάννη Σκουφή

Στην Τυνησία τα νέα μοντέλα είναι πανάκριβα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των κατοίκων της και αυτό είναι κάτι που ισχύει για τις περισσότερες χώρες της Αφρικής. Έτσι πολλά από τα παλιά μεταχειρισμένα της Ευρώπης καταλήγουν κατά κύριο λόγο σε αυτές τις χώρες και αν τυχόν έχετε βρεθεί σε κάποια από αυτές θα έχετε διαπιστώσει πως ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που κυκλοφορούν είναι σαφώς πάνω από τα 20 χρόνια, ενώ θέματα όπως η ασφάλεια ή οι ρύποι δεν λαμβάνονται καν υπόψη.

Για αυτό το λόγο μια εταιρεία από την Τυνησία, η Wallys Car, αποφάσισε να φτιάξει το Iris, ενώ δικό της SUV συγκρατώντας όσο το δυνατόν το κόστος πιο χαμηλά με την χρήση φτηνών υλικών.

Για παράδειγμα, το αμάξωμα που παραπέμπει σε Jeep, είναι κατασκευασμένο από φάιμπεργκλας. Με αυτά και άλλα πολλά η Wallys Car καταφέρνει να πουλά το Iris περίπου 11.000 ευρώ, όταν ένα καινούργιο Toyota RAV4 κοστίζει πάνω από τα τριπλάσια.

Στο εσωτερικό η εικόνα έχει… γούστο, καθώς μοιάζει με μία… αφρικανική εκδοχή του i-Cockpit της Peugeot. Κυρίως λόγω της τοποθέτησης του πίνακα οργάνων ψηλά στο ταμπλό με το σχετικά μεγάλο τιμόνι να μην βοηθά όμως και τόσο. Πάντως, υπάρχει μια… λαμπερή οθόνη αφής (με κάμερα οπισθοπορείας!) που μοιάζει σα να έχει φυτρώσει στην κεντρική κονσόλα, ενώ περίεργη είναι η θέση των διακοπτών για τα ηλεκτρικά παράθυρα στο μέσο του ταμπλό και ανάμεσα στους δύο αεραγωγούς. Αξιοσημείωτο είναι πως με 600 ευρώ υπάρχει πακέτο για ηχεία, πιο άνετα καθίσματα, μεσαίο υποβραχιόνιο και επιπλέον ηχομόνωση.

Την κίνηση του Iris αναλαμβάνει ένας τρικύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης 1.200 κυβικών (ενδεχομένως προέλευσης PSA) που αποδίδει 82 άλογα. Από πλευράς επιδόσεων η τελική ταχύτητα φτάνει τα 160 χλμ./ώρα. Όχι και άσχημα για τους δρόμους της Τυνησίας (και μόνο).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.