Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο επηρεάζει την οδήγηση μια βιντεοκλήση;

Newsbomb

Μία έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε πως μια κλήση βίντεο από το κινητό μας τηλέφωνο έχει μεγαλύτερη επίδραση απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

Του Γιάννη Σκουφή

Παρόλο που η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ είναι ενδεικτική για το τι ισχύει γενικότερα για τη χρήση του smartphone την ώρα της οδήγησης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η έρευνα δεν επικεντρώθηκε στη χρήση του κινητού για ομιλία ή αποστολή γραπτού μηνύματος την ώρα της οδήγησης, αλλά για κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Όπως είναι μια βιντεοκλήση.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Παρόλο που οι Αμερικάνοι διένυσαν περίπου 13% λιγότερα χιλιόμετρα λόγω της πανδημίας τα τροχαία με μοιραία κατάληξη αυξήθηκαν κατά 8%, σύμφωνα με την NHTSA. Αξιοσημείωτο είναι πως σε αναλογία μιλίων η αύξηση είναι στο 24% και είναι η μεγαλύτερη από χρονιά σε χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1924!

Τι είναι αυτό όμως που έχει συμβάλει σε αυτό το δραματικό ρεκόρ; Σύμφωνα με μελέτη της Wakefield Research που έγινε σε 1.800 οδηγούς η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη αιτία ήταν η βιντεοκλήση με smartphone. Και το περίεργο είναι πως η αναφορά δεν στέκεται σε κάποια βιντεοκλήση στην διάρκεια της οδήγησης, αλλά στο γεγονός πως αποσπάται η προσοχή του οδηγού αρκετή ώρα αφότου την έχει ολοκληρώσει.

Συγκεκριμένα, το 54% που είχε μια τηλεδιάσκεψη αντιμετώπισε δυσκολία στο να συγκεντρωθεί πίσω από το τιμόνι. Πολύ συχνά το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως «Zoom Zombies» και σχετίζεται με άτομα που περνούν πολλές ώρες σε βιντεοσυσκέψεις, με αποτέλεσμα η πολύωρη παραμονή πίσω από μια οθόνη να μειώνει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης.

Ταυτόχρονα, η έρευνα έδειξε πως το 66% των οδηγών το 2020 τσέκαραν τουλάχιστον μία φορά το τηλέφωνο τους κατά την διαδρομή τους εμφανίζοντας μια αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2021 περίπου 1 στους 4 οδηγούς ελέγχει το κινητό του κάθε 15 λεπτά. Μία έρευνα της Lexus (όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο) έδειξε πρόσφατα πως ο έλεγχος ενός smartphone διαρκεί κατά μέσο όρο σχεδόν 5 δευτερόλεπτα εγκυμονώντας πολύ μεγάλους κινδύνους για όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

«Η πανδημία COVID-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα αυτοκίνητά μας», λέει ο Alex Timm, CEO της Root Insurance. «Από την στιγμή που πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο έντονα τα ψηφιακά μέσα, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών μπροστά από μια οθόνη αυξήθηκε δραματικά έχοντας άμεση επίπτωση στην απόσπαση προσοχής στην διάρκεια της οδήγησης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.