Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Θα είναι στο μέλλον εφικτή η φόρτιση των ηλεκτρικών εν κινήσει;

Newsbomb

Ποιος είπε πως η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να γίνεται μόνο σε σταθερά σημεία; Στην Stellantis πάντως πειραματίζονται για το αντίθετο.

Του Γιάννη Σκουφή

Αρένα του μέλλοντος («Arena del Futuro») ονομάζει η Stellantis μία μικρή πίστα δοκιμών που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Ιταλία εξελίσσοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να δώσει λύση στο μέλλον. Η ιδέα της φόρτισης εν κινήσει μπορεί να ακούγεται απλή αλλά πρακτικά υπάρχουν πολλά ζητήματα και το κυριότερο είναι αν αυτή είναι αποτελεσματική.

Η πίστα έχει μήκος κάτι παραπάνω από ένα χιλιόμετρο και βρίσκεται έξω από τον αυτοκινητόδρομο Α35 που συνδέει το Μιλάνο με την Μπρέσια. Η όλη εγκατάσταση τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια 1 MW και εντάσσεται στο πλαίσιο της τεχνολογίας DWPT (Dynamic Wireless Power Transfer).

Τo μυστικό της πίστας είναι πως κάτω από το οδόστρωμα υπάρχουν ηλεκτροδοτούμενες ζώνες ώστε να είναι εφικτή η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης οχημάτων με ενσωματωμένους ειδικούς δέκτες και ενώ αυτά βρίσκονται σε κίνηση.

Οι πρώτες δοκιμές έχουν γίνει με ένα ηλεκτρικό Fiat 500 και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μάλιστα, μεγαλύτερη σημασία ίσως και να έχουν οι δοκιμές με οχήματα βαρέως τύπου, όπως ένα Iveco E-Way, δίνοντας λύση για το θέμα της φόρτισης των φορτηγών.

«Αυτή είναι μια πρωτοποριακή λύση στα ζητήματα της αυτονομίας και της φόρτισης», δήλωσε η Anne-Lise Richard, επικεφαλής της παγκόσμιας επιχείρησης ηλεκτρικής κινητικότητας στη Stellantis. «Η φόρτιση των οχημάτων ενώ βρίσκονται σε κίνηση παρέχει σαφή πλεονεκτήματα όσον αφορά τους χρόνους φόρτισης και το μέγεθος των μπαταριών τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μία «παρεξήγηση» έφερε τη σύλληψη του κροίσου Μπένι Στέινμετζ στην Αθήνα

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης - Εξετάζονται αλλαγές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού