Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα αυτόνομα οχήματα συνεχώς πιο έξυπνα και εξελιγμένα

Newsbomb

Πόσο πιο ικανά μπορούν να γίνουν τα αυτόνομα οχήματα; Την απάντηση δίνει μια  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνολογία προβολών στον δρόμο.

Του Γιάννη Σκουφή

Ουσιαστικά αυτό που κάνει η αρκετά πρωτότυπη ιδέα της Jaguar Land Rover (που ανήκει στον ινδικό όμιλο Tata) είναι η προβολή φωτεινών μοτίβων στο οδόστρωμα και μπροστά από το όχημα ώστε να προειδοποιούνται οι πεζοί για την πορεία (του οχήματος). Αυτές οι προβολές εμφανίζονται όταν το όχημα ετοιμάζεται να σταματήσει, να ξεκινήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση. Στο μέλλον, οι προβολές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για να ειδοποιούν τους πεζούς ως προς τον εντοπισμό εμποδίων και τις αλλαγές στις διαδρομές.

Αναλυτικότερα οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε μικρά οχήματα αυτόνομης οδήγησης (pods) που εξελίχθηκαν από την Aurrigo με τις προβολές να αποτελούνται από σειρές γραμμών με μεταβαλλόμενη πύκνωση. Για παράδειγμα όταν το αυτόνομο pod επιταχύνει οι γραμμές «ανοίγουν» μεταξύ τους και όταν επιβραδύνει «μαζεύουν». Όταν το pod κινείται και αλλάζει κατεύθυνση τότε ανάλογα οι γραμμές «στρίβουν».

Μελέτες έδειξαν ότι το 41% των οδηγών και των πεζών ανησυχούν για την χρήση του οδικού δικτύου από κοινού με αυτόνομα οχήματα. Το καινοτόμο σύστημα δοκιμάστηκε σε ένα κατασκευασμένο σκηνικό δρόμου σε μια εγκατάσταση του Coventry με μηχανικούς που κατέγραψαν τα επίπεδα εμπιστοσύνης που ανέφεραν οι πεζοί με και χωρίς τις προβολές.

Ο Pete Bennett, Διευθυντής Έρευνας Εξελικτικής Αυτοκίνησης της βρετανικής εταιρείας, δήλωσε: «Οι δοκιμές πραγματοποιούνται για να κατανοήσουμε πόσες πληροφορίες πρέπει να μοιράζεται ένα αυτόνομο όχημα με έναν πεζό ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να την εμπιστεύονται, και όταν πρόκειται για αυτόνομα οχήματα, οι πεζοί πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορούν να διασχίζουν τον δρόμο με ασφάλεια. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα αποτελεί τη βάση της εν εξελίξει ανάπτυξης του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης θα αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους στο μέλλον».