Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Lightyear One φορτίζει τζάμπα!

Newsbomb

Το ολλανδικό πρωτότυπο είναι ένα πολύ φιλόδοξο ηλιακό αυτοκίνητο!

Του Γιάννη Σκουφή

Θεωρητικά τα ηλιακά αυτοκίνητα ή ακριβέστερα αυτά που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική αποτελούν τα ιδανικά οχήματα: δεν ρυπαίνουν καθόλου, χρησιμοποιούν μια αέναη και εντελώς καθαρή μορφή ενέργειας η οποία -βασικός παράγοντας- είναι εντελώς δωρεάν. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που χαρακτηρίζει κάθε μορφή διακοπτόμενης ενέργειας, π.χ. την αιολική που εξαρτάται απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες.

Η Lightyear πάντως τολμά να ταράξει τα νερά στην ηλεκτροκίνηση με ένα προηγμένο ηλιακό πεντάθυρο αυτοκίνητο μήκους 5,06 μέτρων που έχει την ικανότητα να συλλέγει ταχύτατα ηλιακή ενέργεια και να την μετατρέπει σε ηλεκτρική για την κίνησή του. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο καπό και στην οροφή μπορούν να προσφέρουν 12 χιλιόμετρα κίνησης για κάθε ώρα ηλιοφάνειας. Η τιμή μπορεί να μην ακούγεται σπουδαία αλλά είναι από τις καλύτερες για όχημα αυτού του είδους.

Παράλληλα η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να συσσωρευτεί σε μπαταρία 60 kWh, η οποία όταν φορτιστεί πλήρως μπορεί να προσφέρει μια θεωρητική αυτονομία 725 χιλιομέτρων.

Αν και ηλιακό το Lightyear One χρειάζεται μόλις 10 δεύτερα για να φτάσει από στάση τα 100 χλμ./ ώρα, ενώ στην επίτευξη αυτής της τιμής βοηθά και η τετρακίνηση που εξασφαλίζεται από την ύπαρξη ενός ηλεκτρικού κινητήρα σε κάθε τροχό.

Οι Ολλανδοί σκοπεύουν να είναι έτοιμη για την κανονική παραγωγή του One μέχρι το 2021 και σε μια τιμή περίπου 120.000 ευρώ. Πάντως ισχυρίζονται πως έχουν ήδη λάβει 100 παραγγελίες. Μακάρι…

Δείτε το ολλανδικό ηλιακό αυτοκίνητο στο βίντεο στην αρχή του άρθρου καθώς επίσης και περισσότερες φωτογραφίες του στην gallery που ακολουθεί: