10 πράγματα που ενοχλούν τους φίλους σας στο Facebook

10 πράγματα που ενοχλούν τους φίλους σας στο Facebook

Αν είστε χρήστης του Facebook θα συμφωνήσετε ότι δύσκολα θα περάσει μία μέρα που οι δραστηριότητες κάποιου φίλου σας δεν θα σας εκνευρίσουν. Μπορεί, βέβαια, να είστε και εσείς ένας από αυτούς που κάνουν συνεχώς ενοχλητικά... posts και που γεμίζουν τους τοίχους των φίλων τους με άχρηστες πληροφορίες.


Ποιος είπε ότι οι καλοί τρόποι και η διακριτικότητα περιττεύουν στην εποχή των social networks;

Δείτε δέκα -τουλάχιστον- ατοπήματα που μπορεί να κάνετε στο Facebook και να διστάζουν να σας επισημάνουν οι φίλοι σας.

Οι βασιλιάδες  της πληροφορίας

Μπαίνετε στο Facebook γιατί θέλετε μαθαίνετε τα νέα των φίλων σας. Όταν όμως στα νέα αυτά περιλαμβάνεται το γεύμα κάθε ώρας της ημέρας σας, μαζί με φωτογραφία, το τάδε ραντεβού ή το ότι πήρατε επιστροφή 3 ευρώ από την πιστωτική σας... οι πληροφορίες περιττεύουν.Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιες πληροφορίες είναι να φέρνουν τους φίλους σας σε δύσκολη θέση – καλύτερα, λοιπόν, να τις αποφεύγετε.

Οι δραματικοί τύποι

Αποφύγετε τα ασαφή, παθητικά-επιθετικά σχόλια όπως: «Γιατί οι άνθρωποι μιλούν πίσω από τις πλάτες των άλλων; Τώρα ξέρω ποιοι είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ φίλοι». Είναι σαφές ότι τέτοια ποσταρίσματα απευθύνονται σε κάποιους από τους φίλους σας στο Facebook, τους οποίους δεν θέλετε να ονοματίσετε. Καλά θα κάνετε να μην ξεκινάτε ή διαιωνίζετε καβγάδες μέσω Facebook, γιατί δείχνετε ότι «το παίζετε» θύμα. Αν θέλετε να λύσετε τα προβλήματά σας με τους φίλους σας, κάντε το εκτός δικτύου, κι αν δεν σας νοιάζει να διαλύσετε κάποια φιλία, αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το μάθουν όλοι σας οι γνωστοί.

Προσβλητικά posts

Αν η μικρή φωνούλα στο πίσω μέρος του μυαλού σας φωνάζει «μην το ποστάρεις»... ε, μην το κάνετε. Μπορεί αυτό που θα γράψετε πραγματικά να ενοχλήσει κάποιον, ακόμα κι αν το εννοείτε χιουμοριστικά. Μην ξεχνάτε ότι οι φίλοι σας δε μπορούν να ακούσουν τον τόνο της φωνής σας όταν γράφετε κάτι στο Facebook και έτσι κάποιο σχόλιό σας μπορεί να εκληφθεί με εντελώς διαφορετικό νόημα. Αν, λοιπόν, δεν είστε βέβαιοι για κάποιο σχόλιο, αποφύγετε να το κάνετε και προτιμήστε, αν θέλετε να αστειευτείτε για κάτι, να το κάνετε μέσω προσωπικού μηνύματος.

Μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών φίλων σας

Και επίσης, μην κάνετε tag τα παιδιά των άλλων σε φωτογραφίες. Ακόμα κι αν πρόκειται για φωτογραφίες από το πάρτι του παιδιού σας, που θέλετε να δουν οι συγγενείς σας στην Αμερική, δεν θέλουν όλοι οι γονείς να δημοσιοποιούν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο –και έχουν κάθε δικαίωμα. Για τους ίδιους λόγους που τα κοινωνικά δίκτυα δεν επιτρέπουν σε άτομα κάτω των 13 ετών να έχουν προσωπικά προφίλ, θα πρέπει και εσείς να είστε πολύ προσεκτική όταν βάζετε tags σε παιδιά άλλων. Πάντα να ζητάτε την άδειά τους πριν το κάνετε και να προσέχετε το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Μπορεί, άθελά σας, να μοιράζεστε παραπάνω πληροφορίες από αυτές που θέλετε (ή θέλουν οι φίλοι σας), όπως το σχολείο του παιδιού, η παιδική χαρά που συχνάζει ή η διεύθυνσή του.

Μην γεμίζετε την σελίδα

Αν ποστάρετε κάθε λίγο αυτό φάγατε, πώς είναι ο καιρός, το περίεργο που έκανε ο σκύλος σας -και είναι ακόμα πρωί- σταματήσετε το! Είναι πολύ ενοχλητικό για τον καθένα να σκρολάρει στην σελίδα του και να πέφτει συνεχώς πάνω σε τέτοιες ενοχλητικές δημοσιεύσεις. Ένας άτυπος κανόνας στο Facebook είναι να μην ξεπερνάτε τα τέσσερα posts ημερησίως, εκτός κι αν σας συμβαίνει κάτι κοσμοϊστορικό ή έχετε κάτι πολύ σημαντικό να πείτε. Όσο για αυτά που ποστάρετε στους τοίχους φίλων σας, μην ξεχνάτε ότι τελικά τα βλέπουν όλοι στα Feed τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, μήπως θα ήταν προτιμότερο κάποια πράγματα να τα στέλνετε μέσω e-mail.

Κανενός η ζωή δεν είναι τόσο τέλεια

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν τον εικονικό ναρκισισμό υπερβολικά ενοχλητικό. Όταν για παράδειγμα ποστάρετε πόσα χιλιόμετρα καλύψατε με το ποδήλατο, φωτογραφία ότι πήγατε να φάτε σε εκείνο το σούπερ-κυριλλέ εστιατόριο, πόσο καλά περνάτε στις διακοπές τότε... πολλοί φίλοι σας σκέφτονται σοβαρά να σας κάνουν block.

Γελοίες φωτογραφίες

Καλό είναι να ελέγχετε πάντα φωτογραφίες σας που έχουν ποστάρει διάφοροι φίλοι σας και να αφαιρέσετε τα tags.

Προσοχή στις δημόσιες προσκλήσεις

Όταν καλείτε δημοσίως φίλους σας στο σπίτι σας, πολλοί μπορεί να είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν «πού είναι η δική μου πρόσκληση;» -κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, μπορεί και να ενοχληθούν. Ακόμα κι αν δεν έχετε την πρόθεση να παραβλέψετε κάποιον, για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις, κρατήστε τις προσκλήσεις σας ιδιωτικές και προσέχετε τα Check-in που ποστάρετε, την λειτουργία αυτή που επιτρέπει στους φίλους σας να βλέπουν κάθε ώρα πού βρίσκεστε.

Όχι στα spams

Όταν ακατάπαυστα ζητάτε λεμόνια από το Farmville και την συμμετοχή των φίλων σας σε φιλανθρωπικά posts, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε μπλοκαρισμένοι ή ακόμα και διαγραμμένοι από κάποιους φίλους σας.

Υπερβολικά συζητήσιμος/η (;)

Μπορεί να έχετε μία συγκεκριμένη άποψη για ένα θέμα, την οποία να υποστηρίζετε σθεναρά και να θέλετε να εκφράσετε δημοσίως (π.χ. για τις εκλογές) –και, εφόσον αντιλαμβάνεστε ότι με αυτόν τον τρόπο εκτίθεστε σε ένα ευρύ κοινό και όχι απλά στον στενό σας κύκλο, είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Μία τέτοια δήλωση, όμως, μπορεί να πυροδοτήσει μία ολόκληρη συζήτηση, την οποία δεν είχατε προβλέψει και η οποία μπορεί να πάρει κατευθύνσεις που δεν σας αρέσουν. Είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε «ομάδες» ανάμεσα στους φίλους σας στο Facebook και να επιλέγετε ποιες από αυτές θα έχουν πρόσβαση σε ποιες δημοσιεύσεις σας.