Λιγότερα βακτήρια στην τουαλέτα από το σφουγγάρι κουζίνας

Λιγότερα βακτήρια στην τουαλέτα από το σφουγγάρι κουζίνας

Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μελετά εδώ και δύο δεκαετίες πως... μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω του περιβάλλοντος, συλλέγοντας δείγματα από οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους για να καταγράψει πόσα και ποια βακτήρια φέρουν.

 

Οι έως τώρα μελέτες του έχουν δείξει ότι το μέσο κάθισμα της λεκάνης σε ένα σπίτι περιέχει έως 50 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό – και για εκείνον, αυτό είναι ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. «Ας μην γελιόμαστε: όταν το θέμα είναι οι μικροοργανισμοί, το κάθισμα της τουαλέτας είναι ένα από τα καθαρότερα αντικείμενα του σπιτιού μας», λέει. «Δεν έχουμε βρει πολλά αντικείμενα πιο καθαρά από αυτό στα χιλιάδες σπίτια που έχουμε εξετάσει».

Ο δρ Γκέρμπα εκτιμά ότι περισσότερο πρέπει να μας ανησυχούν άλλα οικιακά αντικείμενα, όπως το ξύλο κοπής στην κουζίνα. «Συνήθως υπάρχουν 200 φορές υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων των κοπράνων στα ξύλα κοπής της κουζίνας απ' ό,τι στο κάθισμα της τουαλέτας», εξηγεί. «Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα ξύλα μολύνθηκαν από τα άπλυτα χέρια. Μπορεί να έχουν μολυνθεί από τα ωμά κρέατα ή από τα έντερα ζώων – και επειδή πολλοί δεν πλένουν καλά τα ξύλα, με ζεστό σαπούνι και νερό, τα βακτήρια συσσωρεύονται και δημιουργούν μεγάλες αποικίες».

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσουμε να μαγειρεύουμε στην τουαλέτα. «Μάλλον πρέπει να απολυμαίνουμε τα ξύλα κοπής και γενικότερα την κουζίνα μας όπως και το μπάνιο», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Τα σφουγγάρια της κουζίνας

Μακράν, πάντως, τα πιο μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού είναι τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας. Σύμφωνα με τον δρα Γκέρμπα, το σφουγγάρι είναι 200.000 φορές πιο μολυσμένο από το κάθισμα της λεκάνης και το πανί για το πλύσιμο των πιάτων 20.000 φορές πιο μολυσμένο.

Στην νεώτερη έρευνά του, το Συμβούλιο εξέτασε δείγματα σπιτιών από εννέα χώρες και διαπίστωσε ότι τα «φαινομενικώς καθαρά» πανάκια και σφουγγάρια κουζίνας είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και e.coli. Σε πολλές περιπτώσεις, εξάλλου, εντοπίστηκαν... τόνοι βακτηρίων σε σημεία που δεν τα πιάνει το μάτι μας, όπως το εσωτερικό των ψυγείων.

Μικρόβια, όμως, δεν υπάρχουν μόνο στην τουαλέτα και στην κουζίνα, αλλά και στην ίδια μας την... τσέπη: προ δύο μηνών ο δρ Γκέρμπα δημοσιοποίησε ανάλυση που έκανε στα κινητά δεκάδων εθελοντών, η οποία έδειξε πως κατά μέσον όροτα κινητά περιέχουν δεκαπλάσια επίπεδα βακτηρίων απ' ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας, ενώ σε προγενέστερη μελέτη είχε τεκμηριώσει πληθώρα μικροβίων και στα χαρτονομίσματα.