Οι δέκα πιο κοινοί εφιάλτες των ανθρώπων

Οι δέκα πιο κοινοί εφιάλτες των ανθρώπων

Τα όνειρα, σύμφωνα με την επιστήμη, αποτελούν απόρροια των ανησυχιών, των  φόβων, των επιθυμιών αλλά του υποσυνείδητού μας γενικά, και για το λόγο αυτό η ανάλυσή τους πρέπει να είναι πολύ εξατομικευμένη στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Όμως, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν και κάποια όνειρα, συνήθως εφιάλτες, τα οποία, κάποιο ή κάποια από αυτά, τα έχουμε δει οι περισσότεροι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.

Αυτά είναι τα εξής (ακολουθεί η επικρατέστερη ερμηνεία τους):

1. Σοβαρή ασθένεια: Αγωνία για το άγνωστο, φόβος μη χάσουμε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή δυσκολία αποδοχής μιας πραγματικότητας.

2. Επίθεση ή τραυματισμός: Φόβος απέναντι στους άλλους και στην υποτιθέμενη βία που περιμένουμε να δεχτούμε από κάποιους (λεκτική ή σωματική).

3. Ατύχημα με το αυτοκίνητο: Δυσκολία ελέγχου της ζωής αλλά και η βίωση μιας ζωής εκτός ελέγχου.

4. Πνιγμός: Βίωση μιας αγχώδους κατάστασης ή απλώς ο φόβος απέναντι στο υγρό στοιχείο.

5. Πτώση στο κενό: Φόβος για τα ύψη, δυσκολία να κρατήσει κάποιος τη ζωή του σε έλεγχο ή ακόμα και φόβος για το θάνατο.

6. Πέσιμο των δοντιών: Αδυναμία αντιμετώπισης μιας κατάστασης, εκτός ελέγχου πράξεις και ανεπάρκεια σε μια ορισμένη ενέργεια.

7. Αποπροσανατολισμός, χάσιμο σε άγνωστους δρόμους: Βίωση μιας ζωής εκτός ελέγχου ή αδυναμία να αποφασίσει κάποιος σε ποια κατεύθυνση πρέπει να πάει. Επίσης έλλειψη συγκέντρωσης σε συγκεκριμένες οδηγίες.

8. Αποτυχία στις εξετάσεις: Έλλειψη προετοιμασίας για κάτι ή μια ενέργεια δεν έγινε όπως έπρεπε.

9. Κυκλοφορώντας γυμνός σε δημόσιο χώρο: Αίσθηση ότι κάποιος είναι ευάλωτος ή εκτεθειμένος σε κάτι ή κάποιον ή αγωνία ότι έχει αποκαλύψει μυστικά που δεν έπρεπε.

10. Κυνηγημένος: Προσπάθεια να αποφύγει κάποιος μια δυσάρεστη κατάσταση ή η αίσθηση της απομάκρυνσης από την πραγματικότητα.