FUN TIME

Παγκόσμια έρευνα: Πόσο αλκοόλ χρειάζεται ο κάθε λαός για να κάνει κεφάλι και για να μεθύσει

Παγκόσμια έρευνα: Πόσο αλκοόλ χρειάζεται ο κάθε λαός για να κάνει κεφάλι και για να μεθύσει

Μία νέα παγκόσμια έρευνα προσπάθησε να καταγράψει πόσο οινόπνευμα χρειάζεται να καταναλώσει ένας λαός προκειμένου να αρχίσει να αισθάνεται τις συνέπειές του αλλά και πόσο χρειάζεται να φτάσει σε κατάσταση μέθης.

Όπως αποδείχθηκε στην έρευνα οι Έλληνες πρέπει να καταναλώσουν την μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από οποιονδήποτε άλλο λαό για να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις του.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του globaldrugsurvey.com, οι Έλληνες άνδρες χρειάζονται να καταναλώσουν 66 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ για να αρχίσουν να έχουν επιπτώσεις. Αυτό ισοδυναμεί με 6,6 ποτήρια μπίρας των 25cl (δηλαδή κάτι παραπάνω από τρία μισόλιτρα) ή εναλλακτικά ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από μισό λίτρο κρασί ή με δύο δέκατα του λίτρου ουίσκι.

Με βάση την έρευνα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως! Μεγάλο ποσοστό έχουν και οι Ιρλανδοί, ενώ την top τετράδα συμπληρώνουν οι Βραζιλιάνοι και οι Ολλανδοί που επίσης χρειάζονται πάνω από έξι ποτήρια μπίρας για να… αρχίσουν να έχουν επιπτώσεις από την κατανάλωσή της (ενώ τα έξι ποτήρια προσεγγίζουν και η Πορτογαλία με τη Νέα Ζηλανδία).

Αντιθέτως, στην Αυστρία και την Γερμανία απαιτούνται μόλις τέσσερα ποτηράκια για να αρχίσουν οι… εκεί πότες να αισθάνονται τις πρώτες επιπτώσεις της κατανάλωσης του αλκοόλ.

Όπως είναι φυσιολογικό, για να προκληθούν τα ίδια συμπτώματα στις γυναίκες απαιτούνται πολύ μικρότερες ποσότητες, καθώς έχουν κατά μέσο όρο μικρότερη μάζα σώματος από τους άντρες και συνεπώς συγκεντρώνουν περισσότερο αλκοόλ στο αίμα τους.

Οι Ελληνίδες είναι κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς χρειάζεται να πιουν 4,4 ποτηράκια. Αρκετά λιγότερα από Βραζιλιάνες (5,5), Ολλανδέζες (5,2) και Ιρλανδές (5) αλλά αρκετά περισσότερα από Αυστριακές (3,1) και Γερμανίδες (3,2).

Διαφορετικά είναι πάντως τα συμπεράσματα, αν εξετάσει κανείς πόση κατανάλωση πρέπει να υπάρξει για να έρθει σε κατάσταση μέθης. Εκεί αποδεικνύεται ότι οι Ελληνίδες μεθούν με την μικρότερη ποσότητα σε σχέση με άλλους λαούς, μόλις με 11,7 ποτηράκια. Μόνο οι Γερμανίδες, οι Αυστριακές και οι Ισπανίδες μεθούν με λιγότερα.

Αντιθέτως, αν κάποιος Έλληνας θελήσει να… μεθύσει μια Ολλανδέζα ή μια Βραζιλιάνα, θα έχει δύο προβλήματα.

  • Πρώτον, θα πρέπει να διαθέτει γερό πορτοφόλι, αφού θα χρειαστεί να την κεράσει συνολικά 17 φορές.
  • Δεύτερον, θα κινδυνεύσει να μεθύσει ο ίδιος, αφού η έρευνα αναφέρει ότι περίπου τόσα και συγκεκριμένα 17,4 ποτήρια χρειάζονται για να μεθύσει ένας άνδρας από την Ελλάδα.

Γενικώς, οι Έλληνες είναι κοντά στον μέσο όρο. Οι Ισπανοί και οι Αυσριακοί μεθούν με λιγότερα από 15 ποτηράκια, ενώ Δανοί, Ιρλανδοί, Ολλανδοί και Βραζιλιάνοι χρειάζονται πάνω από 21 ποτήρια με τους τελευταίους δύο να χαρακτηρίζονται… «πρωταθλητές», αφού απαιτούνται 22,3.

Υπενθυμίζεται ότι ως μονάδα μέτρησης στην παραπάνω έρευνα θεωρούνται τα δέκα γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, κάτι που μεταφράζεται σε ένα μικρό ποτήρι μπίρας των 25cl ή ένα μικρό ποτήρι κρασί των 10cl ή ένα ποτήρι σκοτσέζικου ουίσκι των 3cl.

Δείτε στο infographic που ακολουθεί τα αποτέλεσματα της έρευνας.

Σχετικές ειδήσεις