Απίστευτο: Αυτό που πρέπει να ξέρετε για όσους έχουν μπλε μάτια!

Απίστευτο: Αυτό που πρέπει να ξέρετε για όσους έχουν μπλε μάτια!
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που κατάγεστε; Και πάλι δεν σας φαίνεται λίγο τρελό το γεγονός ότι προερχόμαστε από ανθρώπους που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν;

Οι ανθρωπολόγοι και οι επιστήμονες αναζητούν καθημερινά πληροφορίες για την καταγωγή των ανθρώπων. Πως ήταν οι προπαππούδες μας πριν από 8 γενιές; Τι έτρωγαν; Που ζούσαν;

ble matia

 

Ένα μάλιστα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία ασχολούνται οι γενετιστές είναι το χρώμα των ματιών…

Τα γαλάζια μάτια είναι κάτι σαν επιστημονική ανωμαλία. Και μπορεί να είναι δύσκολο να πάμε αρκετά πίσω και να βρούμε τα πρώτα γαλάζια μάτια, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κατάφεραν!

Πιστεύουν λοιπόν ότι όλα τα ζευγάρια γαλάζιων ματιών στον κόσμο έχουν έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος ζούσε στην Ευρώπη πριν 6.000-10.000 χρόνια. Μέχρι τότε πιστεύεται πως όλοι είχαν καφέ μάτια.

Ωστόσο, λόγω της εμφάνισης ενός γονιδίου με το όνομα OCA2, το ποσοστό χρωστικής ουσίας που παρήγαγε το σώμα άλλαξε με τον καιρό. Η μετάλλαξη οδήγησε σε διάφορες αποχρώσεις καφέ ματιών και τελικά σε διαφορετικά χρώματα.

ble matia2

Με αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν την εμφάνιση των γαλάζιων ματιών. Το 2006 οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο HERC2 (το οποίο ευθύνεται για τα γαλάζια μάτια) σε ένα πολύ καλά διατηρημένο πτώμα της Λίθινης Εποχής στην Ισπανία.

Οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι αυτά τα γονίδια εντοπίζονται σε πληθυσμούς της Αφρικής και της Σκανδιναβίας. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν η πρώτη μετάλλαξη που πυροδότησε την μετάλλαξη των γαλάζιων ματιών.

Η Dr. Carles Lalueza-Fox από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτό είναι το πιο αρχαίο εύρημα του συγκεκριμένου γονιδίου.

Κάτι που σημαίνει ότι ένας άντρας είναι το πρώτο γνωστό άτομο του είδους του και πρόγονος όλων όσων έχουν γαλάζια μάτια σήμερα.

Δείτε πώς πιστεύεται ότι ήταν αυτός στο παραπάνω γκάλερι.

PHOTO GALLERY