FUN TIME

Πώς να επιβιώσετε από μία συντριβή αεροσκάφους

Πώς να επιβιώσετε από μία συντριβή αεροσκάφους

Τα αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνουν σπάνια. Οι αεροπορικές πτήσεις θεωρούνται ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους μεταφοράς.

Οι ειδικοί λένε μάλιστα ότι σε σχέση με ένα αεροπορικό δυστύχημα, είναι πολύ πιο πιθανό να εμπλακεί ένας επιβάτης σε τροχαίο πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο.

Πιθανότητες επιβίωσης

Παρά την αντίθεση πεποίθηση, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος, ειδικά αν βρίσκετε στις φθηνές θέσεις.

Από στατιστικής πλευράς, μόνο μία πτήση στις... 1.200.000 έχει τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές έρευνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο κάθε μέρα για... 55.000 χρόνια μέχρι να εμπλακείτε με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων σε ένα θανατηφόρο ατύχημα.

Σύμφωνα με την σύγκριση που έκανε το αρμόδιο αμερικανικό τμήμα Μεταφορών, επιβεβαιώνεται ότι οι θάνατοι σε αεροπορικά δυστυχήματα είναι συγκριτικά πολύ λιγότεροι σε σχέση με άλλα μέσα συγκοινωνίας. Οι αερομεταφορές ευθύνονται για μόλις 138 θανάτους τον χρόνο στο σύνολο του πληθυσμού, ελάχιστοι μπροστά στους 36.676 θανάτους που έχουμε σε τροχαία, των 5.150 θανάτων οδηγών μεγάλων φορτηγών και 3.112 μοτοσυκλετιστών την τελευταία πενταετία.

Για την ακρίβεια, είναι πιο πιθανό να πεθάνει κανείς από δηλητήριο (15.206 θάνατοι τον χρόνο), στον χώρο εργασίας του (5.800) ή ακόμα και από ηλεκτροπληξία (410) παρά σε ένα αεροπορικό δυστύχημα.

Τι συμβαίνει όμως με τους άτυχους που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το μικρό ποσοστό δυστυχημάτων; Τι λένε οι στατιστικές αναφορικά με τις πιθανότητες διάσωσης μετά από την συντριβή ενός αεροσκάφους;

Ο κατάλογος της επιβίωσης:

1. Ντυθείτε άνετα μεν αλλά καλύπτοντας όλο το σώμα

Όσο πιο μεγάλο μέρος του σώματός σας καλύπτεται την στιγμή του συμβάντος, τόσο πιο μικρές είναι οι πιθανότητες για σοβαρά τραύματα ή εγκαύματα. Φορέστε μακριά παντελόνια, μακρυμάνικες μπλούζες και άνετα παπούτσια, γιατί θα πρέπει να είστε σε θέση να παραμείνετε ζεστοί εάν επιβιώσετε από μία πρόσκρουση. Κοντές φούστες, σορτς, σανδάλια και ψηλά τακούνια θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις σας. Επίσης τα τακούνια δεν επιτρέπονται στις εξόδους κινδύνου ενός αεροσκάφους.

2. Καθίστε στην ουρά του αεροσκάφους

Ο καλύτερος τρόπος να αυξήσεις τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από ένα ατύχημα είναι να παραμείνεις στην ουρά του αεροσκάφους. Αυτοί που κάθονται στις πίσω θέσεις έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με εκείνους που κάθονται στις μπροστινές.

Σύμφωνα με το περιοδικό Popular Mechanics, το πιο ασφαλές μέρος να κάθεται κανείς σε ένα αεροσκάφος σε περίπτωση συντριβής είναι στις πίσω θέσεις, πίσω από τα φτερά, όπου υπάρχει ποσοστό επιβίωσης που φτάνει το 69%. Οι θέσεις στα φτερά ή λίγο μπροστά από αυτά μειώνουν τις πιθανότητες να βγείτε ζωντανοί στο 56%. Tο χειρότερο μέρος είναι στις πρώτες θέσεις, όπου το ποσοστό επιβίωσης πέφτει στο 49%.

3. Διαβάστε και ακούστε τις σχετικές οδηγίες

4. Μην κοιμάστε στην απογείωση και την προσγείωση, όπου είναι πιο πολλές οι πιθανότητες ατυχήματος

5. Μετρήστε τον αριθμό τον θέσεων ανάμεσα στην δική σας και την έξοδο κινδύνου

Προτείνετε να επιλέγετε να κάθεστε σε θέσεις που είναι μέχρι πέντε σειρές μακριά από έξοδο κινδύνου.

6. Κρατήστε δεμένη την ζώνη ασφαλείας σε όλο το ταξίδι

Κάθε εκατοστό της ζώνης ασφαλείας τριπλασιάζει την ισχύ που θα βιώσετε σε περίπτωση πρόσκρουσης, για αυτό κρατήστε σωστά δεμένη την ζώνη όλο το διάστημα που είστε στο αεροσκάφος.

Ωστόσο οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εντ Γκαλέα του Πανεπιστημίου του του Γκρίνουιτς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτά τα ατυχήματα είναι οι ίδιες οι ζώνες ασφαλείας. Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι επιβάτες πανικοβάλλονται και αντιδρούν προσπαθώντας να βγάλουν την ζώνη όπως κάνουν στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση που ορισμένες φορές αποδεικνύεται μοιραία.

7. Προετοιμαστείτε για τη συνέχεια

Προσπαθήστε να αντιληφθείτε σε τι είδους επιφάνεια θα προσγειωθεί το αεροπλάνο για να προετοιμαστείτε ανάλογα. Αν είναι στην θάλασσα, είναι προτιμότερο να πάρετε ένα σωσίβιο, αν και θα ήταν προτιμότερο να το φουσκώσετε όταν βγείτε από το αεροπλάνο. Αν έχει κρύο, φροντίστε εγκαταλείποντας το αεροσκάφος να πάρετε και ένα μπουφάν ή κουβέρτα για να μπορείτε να κρατηθείτε ζεστοί.

8. Βάλτε αντίσταση στην θέση που βρίσκεται μπροστά σας

Σκύψτε μπροστά και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.

9. Φορέστε την μάσκα οξυγόνου πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε άλλους

10. Προστατεύστε τον εαυτό σας από καπνούς

Η φωτιά και ο καπνός είναι οι κύριες αιτίες για το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων σε αεροπορικά δυστυχήματα. Ο καπνός από μια πυρκαγιά σε αεροσκάφος μπορεί να είναι πυκνός και τοξικός, επομένως καλύψτε την μύτη και το στόμα με κάποιο ρούχο για να αποφύγετε να τον εισπνεύσετε.

Αν είναι εφικτό, βρέξτε το σχετικό πανί για ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Είναι πιο ασφαλές να κάθεστε κοντά σε μια έξοδο κινδύνου. Πριν την απογείωση μετρήστε πόσες σειρές μακριά είναι η πλησιέστερη έξοδος κινδύνου. Θα σας βοηθήσει να την βρείτε σε περίπτωση που η καμπίνα γεμίσει με καπνό και δεν υπάρχει ορατότητα.

11. Βγείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε από το αεροσκάφος

12. Ακούστε τις οδηγίες των αεροσυνοδών μετά την συντριβή

Οι αεροσυνοδοί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να αντιδρούν σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Αν ένας αεροσυνοδός είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή να σας δώσει οδηγίες, ακούστε προσεκτικά και ακολουθήστε τες για να αυξήσετε τις πιθανότητες όλων για επιβίωση.

13. Αφήστε πίσω τα πράγματά σας

Μην προσπαθήσετε να διασώσετε και τα πράγματά σας. Είναι κοινή λογική, αλλά κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Αφήστε τα πάντα πίσω. Η προσπάθεια να διασώσετε τις αποσκευές σας μόνο να σας καθυστερήσει μπορεί.

14. Απομακρυνθείτε τουλάχιστον 150 μέτρα από τα συντρίμμια

Αν είστε σε μια έρημη περιοχή, είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος είναι είναι ορθό να μην απομακρυνθείτε από το σημείο πτώσης του αεροσκάφους για να περιμένετε τα σωστικά συνεργεία. Ωστόσο καλό είναι να πάτε σε μια απόσταση ασφαλείας, καθώς είναι ανά πάσα στιγμή πιθανή μια πυρκαγιά ή έκρηξη. Αν η συντριβή έχει γίνει σε θάλασσα, κολυμπήστε όσο πιο μακριά μπορείτε.

Πηγή: euronews.gr

Σχετικές ειδήσεις