Και όμως, οι «αστείες» κάλτσες να κάνουν πιο έξυπνους και επιτυχημένους!

Και όμως, οι «αστείες» κάλτσες να κάνουν πιο έξυπνους και επιτυχημένους!

Η συμμόρφωση με τα - σε κάθε εποχή - κοινώς παραδεκτά είναι για πολλούς από εμάς, ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας. Το ίδιο ισχύει και για τα ενδύματα που χρησιμοποιούμε, το ίδιο ισχύει και για τις κάλτσες που φοράμε! Ναι, οι κάλτσες μπορεί να είναι μην είναι το πιο προφανές κομμάτι της ένδυσής μας αφού κρύβεται στο κάτω μέρος των παντελονιών μας, όμως «μιλάνε» και λένε πολλά, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι...

Κι αν οι άντρες φορούν «τρελές» κάλτσες κι όχι τις συνηθισμένες μαύρες, μπλε, γκρι, τι λένε γι΄ αυτούς;

Απάντηση προσπαθεί να δώσει μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η οποία, πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στο «Journal of Consumer Research». Οι Silvia Belleza, Francesca Gino και Anat Keinan διερεύνησαν τη θεωρία ότι αυτούς που έχουν αντικονφορμιστική συμπεριφορά, όσον αφορά στις κάλτσες που διαλέγουν να φορέσουν, ενδέχεται οι άλλοι να τους βλέπουν ως έχοντες πιο υψηλό στάτους και ως κατέχοντες περισσότερες δεξιότητες απ' ό,τι οι συμβατικοί (στην επιλογή κάλτσας, πάντα)!

Με λίγα λόγια, αυτούς με «παλαβές» κάλτσες μπορεί να τους βλέπουμε ως πιο ευφυείς, πιο δημιουργικούς, πιο επιτυχημένους!

«Προτείναμε ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι αντισυμβατικές συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο ευεργετικές σε κάποιον από το να προσπαθεί, απλά, να ταιριάξει με τα κοινώς παραδεκτά» γράφουν οι πανεπιστημιακοί ερευνητές, προσθέτοντας: «Με άλλα λόγια, όταν αυτό φαίνεται ότι είναι συνειδητή επιλογή, κάποιος μπορεί να φαίνεται ότι έχει υψηλότερο στάτους και να προκαλεί μια αίσθηση ικανότητας (που έχει)».

Άρα, αν ο όποιος που βαδίζει στις σύγχρονες λεωφόρους του «επιχειρείν» –σε όποιον τομέα και αν «επιχειρεί»– υπογραμμίσει το κοστούμι του με κάλτσες ριγέ σε χρώματα νέον, η τόλμη της επιλογής του τον δείχνει να είναι ηθελημένα «επαναστάτης» και υπερήφανος!

Στη μελέτη που υπογράφει ο dr Adam Galinsky του Northwestern University, υποστηρίζεται επίσης πως ό,τι φοράμε επιδρά στο πώς σκεφτόμαστε, στο πώς αισθανόμαστε, στο πώς δρούμε.

Τολμηροί, λοιπόν, ας δούμε με άλλο μάτι τις «εξωγήινες» κάλτσες!