FUN TIME

Ο Αστερίξ επιστρέφει «στους Βέλγους» στο μουσείο των κόμικς

Ο Αστερίξ επιστρέφει «στους Βέλγους» στο μουσείο των κόμικς

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου «Ο Αστερίξ στους Βέλγους», ο μικρός Γαλάτης πολεμιστής και ο καλύτερος φίλος του Οβελίξ επιστρέφουν στο Βέλγιο, με την ευκαιρία της έκθεσης-παιχνιδιού που διεξάγεται κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού στο Μουσείο των κόμικς στις Βρυξέλλες.

Αποσπάσματα από κόμικς, παιχνίδια ανακάλυψης για τα (μεγάλα) παιδιά... με τον Αστερίξ και τον προμηθευτή μενίρ και ακούραστο συνοδό του Οβελίξ. Η έκθεση βυθίζει τον επισκέπτη στο σύμπαν που φαντάστηκε ο σεναριογράφος Ρενέ Γκοσινί, που υπέγραφε εκεί το τελευταίο του βιβλίο, και ο σκιτσογράφος Αλμπέρ Ουντερζό.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1979, δύο χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του Γκοσινί σε ηλικία 51 ετών. Η περιπέτεια προβάλλει τον λόγο του Ιουλίου Καίσαρα από τον Γαλατικό Πόλεμο: «Από όλους τους λαούς της Γαλατίας, οι Βέλγοι είναι οι πιο γενναίοι...». Το βιβλίο εμπνεύστηκαν οι Γκοσινί και Ουντερζό που γνωρίζουν πολύ καλά το Βέλγιο, απ΄όπου άρχισαν την καριέρα τους.

ΚΟΜΙΚ

«Σχεδόν το 80% των επισκεπτών δεν προέρχονται από το Βέλγιο. Νομίζω ότι η έκθεση αυτή τους προσφέρει μια υπέροχη δυνατότητα να ανακαλύψουν το Βέλγιο με παιχνιδιάρικο τρόπο μέσα από ένα αριστούργημα της ένατης τέχνης", υπογραμμίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μουσείου Βίλεν ντε Γκρέβε.

Οι βεντέτες εκείνης της εποχής στο Βέλγιο, όπως o ποδηλάτης 'Εντι Μερξ, η ηθοποιός Ανί Κορντί, το Μάνεκεν Πις, το μικρό μπρούτζινο άγαλμα του μικρού που κατουράει -καθώς υπάρχουν υποψίες ότι πίνει λίγο παραπάνω μπύρα-- και αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών, περιλαμβάνονται επίσης στην έκθεση των κόμικς.

«Γεροδεμένος», «νεροποντή» είναι μερικά από τα υποκοριστικά του Οβελίξ και είναι το αλάτι ενός «μυθολογικού Βελγίου» που «υπάρχει πάντα» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Ζαν Οκέρ.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου, έχει στόχο να ανακαλύψει αυτό το «μυθολογικό Βέλγιο» με μια βουτιά σε ένα σύμπαν του οποίου στόχος δεν είναι να «περιγελά» τους Βέλγους, αλλά να «γελά μαζί» με αυτούς, επιμένει ο διευθυντής του μουσείου Ζαν Οκέρ».

Σχετικές ειδήσεις