FUN TIME

Καρύδα: Το... εξωτικό φρούτο με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Καρύδα: Το... εξωτικό φρούτο με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Δεν είναι μόνο νόστιμη και με ξεχωριστή γεύση, είναι και ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Αποτελεί την κύρια πηγή τροφής για όσους ζουν στους τροπικούς κύκλους, εδώ και αιώνες! Όμως η δημοφιλία της αυξήθηκε τα τελευταία κυρίως χρόνια, ως ένα προϊόν με πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την εξωτερική μας εμφάνιση.

Η καρύδα (Cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική και ισπανική λέξη cocos που σημαίνει «χαμογελαστό πρόσωπο», επειδή οι τρύπες επάνω στο φρούτο θυμίζουν χαρακτηριστικά προσώπου.

Σχεδόν όλα τα τμήματα της καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άλλωστε έχει ταξινομηθεί ως θαυματουργή τροφή λόγω των πολυάριθμων ευεργετικών της ιδιοτήτων στην υγεία. Θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αποτοξινώνει τον οργανισμό και έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Το γάλα, το λάδι καθώς και το νερό της χρησιμοποιούνται εκτός από την μαγειρική/ροφήματα και στην κοσμετολογία.

Η σάρκα καρύδας περιέχει τα εξής μέταλλα: χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη. Αυτές οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι απαραίτητες καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, ούτε να τις αποθηκεύσει, οπότε χρειάζεται να τις παίρνει από εξωτερικές πηγές καθημερινά.

Η καρύδα προσφέρει ενέργεια, μειώνει το αίσθημα της πείνας και σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια, γιατί περιέχει λαυρικό οξύ. Το τροπικό αυτό φρούτο βοηθά στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος, το Αλτσχάιμερ και σε παθήσεις του ανοσοποιητικού.

Σάρκα καρύδας: Την καταναλώνουμε σαν φρούτο ως έχει ή την χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε το δικό μας γάλα καρύδας χωρίς συντηρητικά. Έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή αλλά και αντιγηραντική δράση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη E και καροτένια, ενώ είναι και αρκετά αποτελεσματική στην καταπολέμηση παθήσεων του ανοσοποιητικού.

ΚΑΡΥΔΑ

Γάλα καρύδας: δεν περιέχει λακτόζη, κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο από άτομα με δυσανεξία. Βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, βοηθάει επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, και στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα.

γαλα

Νερό καρύδας: Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δροσιστικό με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

Λάδι καρύδας: Περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων, παρέχοντας θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Mας προσφέρει ενέργεια, βοηθάει στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα, μειώνει το αίσθημα της πείνας, αυξάνει την ανοχή στη γλυκόζη και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια (βακτήρια, ιούς, ζυμομύκητες, κάντιντα, σταφυλόκοκκο), αφού περιέχει λαυρικό οξύ.

Αλεύρι καρύδας: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη για όλες τις αλμυρές και γλυκές συνταγές τους.

Καρύδα τριμμένη: Προέρχεται από αφυδατωμένη καρύδα. Ιδανική για πρωινό, μούσλι, φρουτοσαλάτες και γλυκά. Ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

  • έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες\
  • είναι ιδιαίτερα δραστική κατά των βακτηρίων και των ιών
  • έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • ωφελεί τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα
  • μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα
  • βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • προστατεύει από ρυπαρά στοιχεία
  • είναι ωφέλιμη για τα οστά, τον συνδετικό ιστό και τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού