Από διάφανο στο κόκκινο, λόγω κινδύνου

Από διάφανο στο κόκκινο, λόγω κινδύνου

Πολλά θαλάσσια μαλάκια ως «όπλο αμύνης» προς τους εχθρούς τους, έχουν το «καμουφλάζ». Ανάλογα με τον εχθρό που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ορισμένα θαλάσσια μαλάκια που ζουν σε μεγάλο βάθος μπορούν να αλλάζουν καμουφλάζ και από διάφανα να γίνονται σκούρα κόκκινα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ, ένα χταπόδι (Japetella heathi) και ένα καλαμάρι (Onychoteuthis banksii), εφαρμόζουν αυτή την τακτική.

Τα δύο συγκεκριμένα πλάσματα, υπό κανονικές συνθήκες, είναι σχεδόν τελείως διάφανα, οπότε παραμένουν αόρατα για τους περισσότερους εχθρούς τους, αλλά περιστασιακά, όταν έρχονται αντιμέτωπα με θηρευτές που εκπέμπουν μπλε φως μέσω βιοφθορισμού, προκειμένου να φωτίσουν τη λεία τους. Και όταν φωτιστούν απευθείας με μπλε φως, ακόμα και τα διάφανα σώματα γίνονται αντιληπτά μέσα στο νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δύο μαλάκια αλλάζουν τακτική, ενεργοποιώντας ειδικούς μύες τους, οι οποίοι «τεντώνουν» κύτταρα που περιέχουν σκούρες κόκκινες χρωστικές, οπότε το σώμα τους από διάφανο γίνεται σκούρο κόκκινο.

Δεδομένου όμως ότι το κόκκινο φως απορροφάται από το θαλασσινό νερό, τα κόκκινα αντικείμενα φαίνονται κατάμαυρα σε μεγάλο βάθος. Οπότε στο «μάτι του εχθρού», είναι πάλι διάφανα και έτσι να καταφέρνουν, να παραμείνουν απαρατήρητα.