FUN TIME

Top10: Δέκα γατίσιες συμπεριφορές και ο λόγος που «κρύβεται» πίσω από αυτές

Top10: Δέκα γατίσιες συμπεριφορές και ο λόγος που «κρύβεται» πίσω από αυτές

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η γάτα είναι ένα από τα πιο έξυπνα, παράξενα και γοητευτικά πλάσματα του ζωικού βασιλείου και αυτό το πολύπλευρο σύνολο χαρακτηριστικών, είναι που της δίνει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε αθεράπευτου cat lover.

Γιατί την ίδια στιγμή που είναι εντελώς απρόσιτη και κυρίαρχη, αρκεί να διπλώσει την ουρά της ανάμεσα στις γάμπες μας, για να κερδίσει αμέσως την προσοχή μας.

Και αυτό είναι που κάνει τη συγκατοίκηση με τις γάτες μας, μία συναρπαστική καθημερινή περιπέτεια! Το ότι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, η συμπεριφορά και η διάθεσή τους μπορούν να αλλάξουν και ενώ τρίβονται ναζιάρικα ανάμεσα στα χέρια μας, ξαφνικά μας προβάλλουν νύχια και δόντια.

Η αλήθεια είναι πως όσο δυσνόητη ή παράλογη και αν μας φαίνεται η συμπεριφορά τους, στην πραγματικότητα πάντα πίσω από κάθε τους κίνηση, «κρύβεται» κάποιος λόγος που αποδεικνύει την ευφυΐα τους, απλώς εμείς δεν τον γνωρίζουμε. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να «αποκρυπτογραφήσουμε» τις κινήσεις τους, για να μπορέσουμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα και να καλύψουμε κάθε ανάγκη και επιθυμία τους.

  1. Τινάζει την ουρά της

Ο τρόπος με τον οποίο μία γάτα κουνάει την ουρά της, είναι ένα «σημάδι» που μας αποκαλύπτει πολλά για τη διάθεσή της. Όταν μία γάτα είναι ήρεμη, η ουρά κάνει απαλούς ή γρήγορους ελιγμούς, όταν όμως είναι εκνευρισμένη η ουρά της τεντώνεται ψηλά και ετοιμάζεται για... επίθεση!

  1. Ασκεί πιέσεις με τις πατούσες

Πολλές φορές, όταν έχουμε τη γάτα μας αγκαλιά, ασκεί στην κοιλιά ή το στήθος μας απαλές πιέσεις με τα πατουσάκια της. Αυτό είναι ένα δείγμα τρυφερότητας, αφού με την ίδια κίνηση μάλασσε την κοιλιά της μητέρας της όταν ήταν μωρό, για να λαμβάνει περισσότερο γάλα. Είναι για εκείνη ένας τρόπος να σηματοδοτήσει την περιοχή της και να εκφράσει την αγάπη της.

  1. Πλησιάζει τον φούρνο όταν είναι ανοιχτός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσιολογική θερμοκρασία μίας γάτας είναι λίγο υψηλότερη από αυτή του ανθρώπινου σώματος και κυμαίνεται στους 37 με 38 °C. Όταν η γάτα κουράζεται, συνήθως θα αναζητήσει ένα ζεστό και φωτεινό μέρος στο σπίτι, όπως είναι η κουζίνα (όταν ο φούρνος μας είναι ανοιχτός) ή το παράθυρο. Η ζεστασιά του φούρνου και η έντονη ηλιοφάνεια, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να πάρει έναν σύντομο υπνάκο και να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

  1. Παράγει ένα έντονο γουργούρισμα

Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την πηγαία χαρά που νιώθουμε, όταν η γάτα μας γουργουρίζει από ικανοποίηση. Ωστόσο, όταν το γουργούρισμα γίνεται έντονο και συνδυάζεται με ένα παράξενο τρέμουλο, είναι πολύ πιθανό να έχει θυμώσει, να πονάει ή να αισθάνεται φόβο.

  1. Σκάβει ή γρατζουνάει μετά το φαγητό

Αρκετές γάτες, έπειτα από ένα χορταστικό γεύμα, μένουν στο σημείο που βρισκόταν το φαγητό, γρατζουνώντας τα νύχια τους και προσπαθώντας να σκάψουν το... πάτωμα. Αυτή είναι μία κίνηση που εκδηλώνεται ενστικτωδώς, αφού πολλά χρόνια πριν οι γάτες μπούνε στα σπίτιά μας, συνήθιζαν να σκάβουν λάκκους και να κρύβουν εκεί τα υπολείμματα των φαγητών τους, για να μην προσελκύουν ζωικά είδη από τα οποία απειλούνταν.

  1. Κουλουριάζεται γύρω από τον εαυτό τους

Όταν οι γάτες κοιμούνται, παίρνουν μία παράξενη στάση με το σώμα τους και μεταμορφώνονται σε μία τεράστια χνουδωτή μπάλα. Είναι για εκείνες ένας τρόπος να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και να αισθάνονται ασφαλείς ενώ έχουν κλειστά τα μάτια τους.

  1. Προτάσσει την κοιλιά της

Πολλές φορές ενώ παίζουμε με τη γάτα μας, εκείνη κάνει έναν παράξενο ελιγμό, γυρίζει ανάποδα και μας προτάσσει την κοιλιά της. Με αυτόν τον τρόπο μας δείχνει την εμπιστοσύνη της, επισημαίνοντας το σημείο που θέλει να την χαϊδέψουμε.

  1. Κάθεται στο πληκτρολόγιο

Όσοι πιστεύουν πως μία γάτα κάθεται στο πληκτρολόγιο ενός λάπτοπ, θέλοντας να μας τραβήξει την προσοχή, μάλλον ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουν. Ο λόγος που το κάνει αυτό, είναι γιατί η συσκευή εκπέμπει θερμότητα και τη βοηθάει να χαλαρώσει.

  1. Φέρνει ανεπιθύμητα «δωράκια»

Κατσαρίδες, μύγες, μέλισσες, μικρά πουλιά, είναι μόνο μερικά από τα… δώρα που έχουν συνηθίσει να δέχονται οι γατόφιλοι από τα κατοικίδιά τους. Ακόμη και αν δεν υπάρχει τίποτα το ευχάριστο στη θέα μίας σκοτωμένης κατσαρίδας, για τη γάτα μας είναι ένας τρόπος να μοιραστεί μαζί μας την επιτυχία της και να μας «αναγνωρίσει» ως μέλος της... συμμορίας της.

  1. Τρίβει το κεφάλι της πάνω μας

Τέλος, εάν μία γάτα τρίψει το κεφάλι της πάνω μας, σημαίνει πως για εκείνη είμαστε οι εκλεκτοί της καρδιάς της! Είναι ένας τρόπος για να μας εκφράσει την αγάπη της, ζητώντας συγχρόνως την προσοχή και τα τρυφερά χάδια μας!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.