Σκούπες που στέκονται μόνες τους

Σκούπες που στέκονται μόνες τους

Newsroom Newsroom

Επί 45 ολόκληρα λεπτά στεκόταν όρθια μια σκούπα, στη μέση του σπιτιού ενός συνταξιούχου στον Καναδά.

«Κοιτούσαμε σοκαρισμένοι», λέει ο 76χρονος Λίο Ντέις, περιγράφοντας τι περίεργο περιστατικό. Η σκούπα ισορροπούσε στη μία της άκρη, χωρίς να την αγγίζει κανένας.

Όταν ο συνταξιούχος ξεπέρασε το σοκ, πήρε ένα πινέλο, το τοποθέτησε με τις τρίχες στο πάτωμα και το άφησε. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: το πινέλο ισορρόπησε και αυτό, όπως η σκούπα.

Το τελευταίο διάστημα είναι συχνές οι αναφορές στο Διαδίκτυο, για σκούπες που στέκονται μόνες τους, κυρίως στις ΗΠΑ. Σαστισμένοι οι άνθρωποι ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο. Η πιο διαδεδομένη εξήγηση είναι πως το φαινόμενο οφείλεται στο στατικό ηλεκτρισμό, που ίσως δημιούργησε μια ηλιακή καταιγίδα.

Ο καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Regina, George Lolos, της πόλης όπου ζει ο Ντέις, δεν συμμερίζεται την ερμηνεία του στατικού ηλεκτρισμού: «Αν είχε σημειωθεί μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα, ώστε ο στατικός ηλεκτρισμός να κάνει σκούπες να στέκονται, πιθανώς θα είχε 'ψηθεί' και κάθε δορυφόρος στον πλανήτη, πράγμα που δεν συνέβη».

Επίσης, πρότεινε ένα απλό τεστ για να διαπιστώσουν οι μάρτυρες του φαινομένου αν πρόκειται για στατικό ηλεκτρισμό: να ακουμπήσουν τη σκούπα, όσο βρίσκεται σε ισορροπία, για να δουν να θα «ηλεκτριστούν».

Πάντως, ο Καναδός συνταξιούχος είπε πως όταν έπιασε τη σκούπα του, δεν ένιωσε να τον «χτυπάει» κάποιο φορτίο.

Δείτε στο βίντεο ένα ακόμα περιστατικό:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved