FUN TIME

Γιατί μας ανατριχιάζει το γρατζούνισμα της κιμωλίας;

Γιατί μας ανατριχιάζει το γρατζούνισμα της κιμωλίας;

Εάν σας προκαλεί ανατριχίλα η σκέψη και μόνο των νυχιών ή της κιμωλίας πάνω στον μαυροπίνακακατηγορήστε την αμυγδαλή σας!

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, που έχει σχήμα αμυγδάλου (εξ ου και το όνομά της), βρίσκεται πίσω από την έμφυτη ενόχλησή μας προς τους υψηλής συχνότητας ήχους.

Η όλη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, με την συμμετοχή 13 εθελοντών, οι οποίοι άκουσαν 74 διαφορετικούς ήχους και στη συνέχεια τους βαθμολόγησαν αναλόγως με το πόσο ευχάριστους ή δυσάρεστους τους θεωρούσαν. Εν όσω άκουγαν τους ήχους, οι επιστήμονες κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους.

Όσο πιο δυσάρεστος ήταν ένας ήχος, τόσο εντονότερη ήταν η ενεργοποίηση της αμυγδαλής και, εν συνεχεία, η ενεργοποίηση του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου (είναι το τμήμα που επεξεργάζεται τους ήχους).

«Πρωταθλητής» των δυσάρεστων ήχων αναδείχθηκε ο ήχος του μαχαιριού που «γρατζουνάει» ένα γυάλινο μπουκάλι. Την πεντάδα συμπλήρωναν ο ήχος του πιρουνιού στο ποτήρι, ο ήχος της κιμωλίας στον μαυροπίνακα, αυτός ενός χάρακα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και τέλος τα νύχια στον μαυροπίνακα, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JON).