FUN TIME

11 μύθοι για τη σοκολάτα!

11 μύθοι για τη σοκολάτα!

Η σοκολάτα αποτελεί την αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτονται πολλά οφέλη για την υγεία τα οποία προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωσή της. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι μύθοι που υπάρχουν σχετικά με αυτήν, που αξίζει αν μη τι άλλο να τους γνωρίζουμε σε μια προσπάθεια... απενοχοποίησης του ολοένα και αυξανόμενου «ερωτά» μας προς αυτήν!

1. Η σοκολάτα αυξάνει την κακή χοληστερόλη

Αν έχετε βγάλει τη σοκολάτα από τη διατροφή σας στο όνομα της μείωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης, μάλλον έχετε θυσιάζει άθελά σας αυτή τη γλυκιά απόλαυση στο βωμό του... τίποτα! Ενώ είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μεγάλο μέρος του λίπους προέρχεται από το στεατικό οξύ, το οποίο δεν δρα όπως τα κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί κακή χοληστερόλη και στην πραγματικότητα μπορεί ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων.

2. Η σοκολάτα περιέχει πολλή καφεΐνη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σοκολάτα δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα.

3. Η ζάχαρη στη σοκολάτα προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά

Αν και υπάρχει η άποψη ότι η υπερβολική ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, πάρα πολλές αξιόπιστες μελέτες απέτυχαν να βρουν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών και στην υπερδραστήρια συμπεριφορά τους. Μάλλον είναι το περιβάλλον που δημιουργεί την ευερεθιστότητα αλλά και η λανθασμένη άποψη που υπάρχει στο μυαλό των γονέων ότι τα παιδιά τους γίνονται υπερ-δραστήρια μετά από την κατανάλωση ζάχαρης.

4. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ξεχάσουν τη σοκολάτα

Η σοκολάτα δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς από ανθρώπους με διαβήτη. Στην πραγματικότητα, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με κανονική και υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία σε άτομα με διαβήτη. Φυσικά, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας σχετικά με τα... σοκολατάκια που θα φάτε!

5. Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα και καταστρέφει τα δόντια

Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα σχετικά με ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια από κατανάλωση σοκολάτας διαπίστωσε ότι η σοκολάτα έχει μικρότερη επίδραση στην οδοντική πλάκα από ό,τι η επιτραπέζια ζάχαρη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Οσάκα της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι τα μέρη του φασόλια του κακάο (το κύριο συστατικό της σοκολάτας) μειώνουν κατά πολύ τα βακτήρια του στόματος και κατ'επέκταση περιορίζουν τη φθορά των δοντιών.

6. Η σοκολάτα παχαίνει

Φυσικά και το κάνει! Αν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες σουφλέ σοκολάτας, για παράδειγμα, μαζί με μπόλικες σοκολατίνες και γεμιστά σοκολατάκια! Το ίδιο, όμως, θα συμβεί εάν φάμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, πολλά ψωμιά κ.λπ. Μια μεγάλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής αναφέρει ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σοκολάτας κάθε πέντε ημέρες συνδέεται με χαμηλότερο ΔΜΣ , ακόμη και αν τα πρόσωπα αυτά έτρωγαν περισσότερες θερμίδες συνολικά και δεν ασκούνταν συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν σοκολάτα.

7. Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει το στρες

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού μαύρης σοκολάτας την ημέρα για δύο εβδομάδες μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε ανθρώπους που υποφέρουν από έντονο άγχος.

8. Η σοκολάτα στερείται θρεπτικής αξίας

Αν έχετε δει ορισμένες μόνο από τις επιστημονικές μελέτες που «διαλαλούν» τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία, τότε ξέρετε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Αλλά πόσο θρεπτική είναι η σοκολάτα; Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας έχει την αντιοξειδωτική ικανότητα που έχουν τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ένα φλιτζάνι βατόμουρα. Επιπρόσθετα, περιέχει ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες.

9. Σοκολάτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο για να κάνει καλό

Η γενική σύσταση είναι να καταναλώνουμε μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο για να έχουμε τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο υψηλότερη είναι και η περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, σε ένα πείραμα 18 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μια μικρή ποσότητα σοκολάτας με 50% κακάο παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης του αίματος. Επίσης, μια άλλη μελέτη έδειξε βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη ροή του αίματος και της πίεσης μετά από κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με κακάο 60%.

10. Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Παρά το γεγονός ότι κάθε έφηβος λέει με σιγουριά ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή, οι μελέτες που έχουν γίνει επί τους θέματος ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχουν αποτύχει να δείξουν κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της ακμής. Μια εκτεταμένη αναθεώρηση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο στη θεραπεία της ακμής στους περισσότερους ασθενείς ... ακόμα και μεγάλες ποσότητες σοκολάτας δεν έχουν επιδεινώσει κλινικά την ακμή».

11. Η σοκολάτα είναι το καλύτερο αφροδισιακό

Οι Αζτέκοι μπορεί να ήταν οι πρώτοι που πίστευαν στη μεγάλη σχέση μεταξύ σοκολάτας και ερωτικής διάθεσης και ο Καζανόβα, στη συνέχεια, να κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να έχει καλύτερη... απόδοση, ωστόσο δεν έχουν βρεθεί ακόμη πειστικές αποδείξεις ότι η σοκολάτα είναι ικανή να... ανάψει πυρκαγιές! Το μόνο σίγουρο είναι ότι επειδή η κατανάλωσή της μειώνει το άγχος, οι αφροδισιακές ιδιότητες που της αποδίδονται να έχουν ψυχολογική προέλευση.