FUN TIME

Λύστε την εξίσωση και δείτε πόσο καλά κοιμάστε

Λύστε την εξίσωση και δείτε πόσο καλά κοιμάστε

Μία μαθηματική εξίσωση, η οποία μπορεί να υπολογίσει αν κάποιος κοιμάται καλά, επινόησαν Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπως δημοσιεύει η Daily Mail.

Μάλιστα, η «πρωτότυπη» αυτή εξίσωση, λαμβάνει υπόψη της πολλούς παράγοντες. Από την ώρα που πέφτουμε στο κρεβάτι, μέχρι την κουβέρτα με την οποία σκεπαζόμαστε!

Σύμφωνα με τους ερευνητές που την επινόησαν, η ποιότητα του ύπνου βαθμολογείται από χάλια έως εξαιρετική, ανάλογα με το αποτέλεσμα, που θα προκύψει.Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ύπνου και Μνήμης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δρ Πένι Λιούις, στόχος της εξίσωσης είναι να μετατραπεί μία πολύπλοκη διαδικασία όπως ο ύπνος σε κάτι απλό.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν συμπεριλάβαμε, όπως η ψυχική κατάσταση κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Συνεπώς, η εξίσωση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας οδηγός τον οποίο μπορεί κάποιος να λάβει υπόψιν για να σκεφτεί μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του», εξήγησε.

Η «μαγική» εξίσωση είναι η εξής:Ποιότητα ύπνου = (Τ x Βt) + C / Ha + S + L + (H x D)Τα σύμβολα της εξίσωσης αναλύονται ως εξής:Τ = Η κούρασηΑπό τις ώρες που πέρασαν από τον τελευταίο βραδινό σας ύπνο αφαιρέσετε τις ώρες που κοιμηθήκατε για μεσημέρι και προσθέσετε τις ώρες που καταπονηθήκατε σωματικά.Bt = Η ώρα ύπνουΔιαιρέσετε την ώρα που πέσατε για ύπνο τη συγκεκριμένη ημέρα με την ώρα που συνήθως πηγαίνετε για ύπνο.C = Η άνεση Με βαθμολογία από το 1 έως το 5, προσθέστε την άνεση που σας προσφέρουν το μαξιλάρι, τα κλινοσκεπάσματα και το στρώμα και αφαιρέστε με το 9.Ha = Ώρες αγρυπνίαςΣημαίνει πόσες ώρες είστε ξύπνιοι κάθε μέραS = ΉχοςΜε βαθμολογία από το 1 έως το 5, αντιπροσωπεύει κάθε ήχο που νιώθετε ότι σας ενοχλεί όταν κοιμάστε.L = Φως Με βαθμολογία από το 0,1 (πολύ απαλό) έως 2 (πολύ φωτεινό), βαθμολογείστε τις πηγές φωτός, ακόμη και αν προέρχονται από το ρολόι στο κομοδίνο σας.Η = ΖέστηΥπολογίσετε πόσο πάνω (ή πόσο κάτω) από τους 16-17 βαθμούς Κελσίου (η ιδανική θερμοκρασία) είναι η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας και διαιρέστε με 10.D = Πάπλωμα/Κουβέρτα.Με διαβάθμιση από 0 (τέλεια) έως 3 (προκαλούν δυσφορία) υπολογίζει κατά πόσον τα βαριά κλινοσκεπάσματα είναι κατάλληλα για να διατηρείτε μια σωματική θερμοκρασία που σας επιτρέπει να κοιμάστε άνετα.

Συνοπτικά για δείτε αν κοιμάστε ποιοτικά, πολλαπλασιάζετε το Τ με το Bt και στο γινόμενο προσθέτετε το C. Στη συνέχεια διαιρείτε με το άθροισμα του Ha με το S συν το L συν το γινόμενο H επί D.ΑποτελέσματαΌταν το αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης είναι 2 ή περισσότερο σημαίνει ότι ο ύπνος σας έχει πολύ καλή ποιότητα, ενώ 1 σημαίνει πως είναι μέτριος και 0 ότι είναι πολύ κακός.