FUN TIME

Περίεργα σύνορα: Τα σύνορα ΗΠΑ - Ρωσίας (Μικρός και Μεγάλος Διομήδης)

Περίεργα σύνορα: Τα σύνορα ΗΠΑ - Ρωσίας (Μικρός και Μεγάλος Διομήδης)

Τα νησιά Διομήδη είναι δύο μικρά βραχώδη νησάκια που βρίσκονται στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού.


Ο Μικρός Διομήδης φιλοξενεί την αμερικανική πόλη του Διομήδη με πληθυσμό 146 κατοίκων. Ο Μεγάλος Διομήδης ανήκει στη Ρωσία και δεν κατοικείται. Τα δύο νησιά απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα. 15 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από το Μικρό Διομήδη βρίσκεται άλλο ένα μικρό, ακατοίκητο νησί που λέγεται Βράχος Φέργουεϊ.

fdgdfhjk

Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χτες από το αύριο) περνά μεταξύ των νησιών του Διομήδη και χρησιμεύει ως σύνορο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Έτσι όταν οι κάτοικοι του Μικρού Διομήδη κοιτάζουν τον μεγάλο Διομήδη, δεν κοιτάζουν απλά μια άλλη χώρα. Κοιτάζουν την... επόμενη μέρα. Για παράδειγμα όταν στον Μικρό Διομήδη είναι 9 π.μ. Σαββάτου, στον Μεγάλο Διομήδη είναι 6 π.μ. Κυριακής.

iomede

Ο Μεγάλος Διομήδης, έκτασης 10 τ.χλμ. που ανήκει στην Τσουκότκα (Ρωσία) είναι γνωστός και σαν Imaqliq, Nunarbuk ή Νησί Ρατμάνοβ, ενώ ο Μικρός Διομήδης που ανήκει στην Αλάσκα (ΗΠΑ) και είναι επίσης γνωστός σαν Νησί Κρούστενσεν ή Inaliq.