FUN TIME

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης!

Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ένα ξεχωριστό αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη ιστορία.

Η ποικιλία του προέρχεται από την Αίγυπτο και βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για αναπτυχθεί. Το πως πρωτοήρθε στη Σαντορίνη χάνεται στο θρύλο. Κάποιοι θέλουν το ντοματάκι της Σαντορίνης να το πρωτοφέρνει ένας καθολικός καλόγερος και γρήγορα να διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού.

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι το ντοματάκι έφεραν οι καπετάνιοι της Σαντορίνης που μετέφεραν με τα πλοία τους Θηραική γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ. Λόγω του άνυδρου εδάφους το ντοματάκι που πολλές φορές δεν ξεπερνάει το μέγεθος κερασιού έχει τέτοια νοστιμιά που κάποια στιγμή υπήρχαν 10 εργοστάσια που παρήγαγαν ντοματοπελτέ τύπου Θήρας για εξαγωγή. Ειδικά στις αρχές του 20ου αιώνα το Σαντορινιό ντοματάκι ήταν το κύριο εξαγωγικό προιόν της Σαντορίνης μαζί με τη Θηραική γη. Αυτή τη μικρή βιομηχανία την κατέστρεψε η σεισμός του 1956 αλλά και ανταγωνισμός που δεν τον άντεξε η χαμηλή στρεμματική απόδοση της Σαντορινιάς ντομάτας.

Σήμερα το ντοματάκι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προιόντα της Σαντορίνης και υπάρχει ένα εργοστάσιο πελτέ του συνεταιρισμού της Σαντορίνης που δίνει ελπίδες για το μέλλον.

Από το ντοματάκι εκτός από τον πελτέ γίνονται και πεντανόστιμες φρέσκες σαλάτες αλλά και οι περίφημοι ντοματοκεφτέδες.

Συνταγή

Ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες Σαντορίνης

Υλικά

ντοματάκια Σαντορίνης (ή όποια άλλα μπορείτε να βρείτε): 1½ κιλό
κρεμμύδια: 4
βασιλικός: 1/2 ματσάκι
δυόσμος: 1/2 ματσάκι
μαϊντανός: 1/2 ματσάκι
άνηθος: 1/2 ματσάκι
αλάτι όσο θέλετε
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 4-5 κουταλιές
ελαιόλαδο: για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κόβετε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τους βάζετε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα αρωματικά και τα αναμειγνύετε όλα μαζί σε ένα μπολ. Προσθέτετε και τα ντοματάκια. Ρίχνετε στο μείγμα όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει σφιχτό, αλατοπίπερο και το ζυμώνετε.
Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο. Παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν στραγγίζετε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρετε.