FUN TIME

Κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Ένα μήνυμα αγάπης για τον άνθρωπο, που προβάλλει μέσα από ποίημα που εμπνεύστηκε ο Νικηφόρος Βρεττάκος από μια δήλωση του πατέρα της ατομικής βόμβας ,Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της μουσικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, απόψε στις 8, στο Βασιλικό Θέατρο.

Η εκδήλωση που φέρει τον τίτλο "Κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν ολοένα σοβαρότερα προβλήματα.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ο μοναδικός ποιητής στην παγκόσμια λογοτεχνία που κατάφερε να μεταμορφώσει τις τύψεις του κατασκευαστή της ατομικής βόμβας σε ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αγάπης με το ποίημα «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ». Αφορμή για να γράψει το ποίημα αυτό, ο μεγάλος Λάκωνας ποιητής, αποτέλεσε η δήλωση του Οπενχάιμερ στον παγκόσμιο τύπο «Εγώ έγινα ο θάνατος, εγώ έγινα η καταστροφή». Το ποίημα παρουσιάζεται μελοποιημένο από τον Νίκο Καλλίτση με τη μορφή ορατορίου.

Στην εκδήλωση, που αποτελεί και μια έκφραση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, παρουσιάζεται τμήμα της ποιητικής δημιουργίας του, μέσα από τη μουσική του συνθέτη Νίκου Καλλίτση. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται το έργο του Καλλίτση «Αν δε μού 'δινες την ποίηση Κύριε» για συμφωνική ορχήστρα, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και τα τραγούδια «Οι δρόμοι χόρευαν» και «Αγάπη». Τα ίδια έργα παρουσιάσθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μόντρεαλ, τη Σπάρτη και το Ηρώδειο.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν 130 συντελεστές. Οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής: Μαρία Ζώη μεσόφωνος, Ζάχος Τερζάκης τενόρος, Γιώργος Ματθαιακάκης βαρύτονος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Νέα Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Τη χορωδία διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου ενώ η μουσική διεύθυνση είναι του Χάρη Ηλιάδη. Οι είσοδος είναι ελεύθερη και ο προσκλήσεις διατίθενται από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer (τηλ. 2310 810411 και 2310 351451).
Διαβάστε επίσης:

Δέκα γερανοί «χόρεψαν» στον ρυθμό της Λυρικής Σκηνής