FUN TIME

Προσθετικά σώματος με 3D εκτύπωση «χαρίζουν» νέα ζωή

Προσθετικά σώματος με 3D εκτύπωση «χαρίζουν» νέα ζωή

Η βιομηχανία των τεχνητών μελών είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον τομέα της τρισδιάσταστης εκτύπωσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και μάρκετινγκ Grand View Research, η εκτύπωση προσθετικών μελών σώματος για ιατρική χρήση αναμένεται να εξελιχθεί σε μία αγορά που θα αγγίξει τα 1,1 δισ. δολάρια σε αξία μέχρι το 2020. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν τη δυνατότητα να παράγουν από προσθετικά άκρα μέχρι εξωσκελετούς για άτομα με παραπληγία.

Οι περιπτώσεις που η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έχει καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι αρκετές, αλλά στο άμεσο μέλλον θα είναι σίγουρα ακόμα περισσότερες.

Δείτε δύο ενδεικτικές τέτοιες περιπτώσεις:

Προσθετικά χέρια

Ο Νοτιοαφρικανός Richard Van όπως και ο Αμερικανός Ivan Owen γνωρίστηκαν μέσω διαδικτύου και ξεκίνησαν μαζί την εταιρεία Good Enough Tech (GET).

Ο Van έχασε τα δάχτυλα στο δεξί του χέρι σε ατύχημα με ξυλουργικές εργασίες. Ο Owen είχε εμπειρία στο σχεδιασμό μηχανικών χεριών. Μαζί, συνεργάστηκαν για να κάνουν το «Robohands», το πρώτο ρομποτικό χέρι στον κόσμο, χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτές.


Εξωσκελετός

Η Amanda Boxtel έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω, μετά από ένα ατύχημα στο σκι, το 1992. Η εταιρεία 3D Systems Corporation και η εταιρεία Ekso Bionics Holding συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό 3D εξωσκελετό για εκείνη.

Ο εξωσκελετός είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στο σώμα της, αφού, πριν απ' όλα, οι γιατροί και οι τεχνικοί χρησιμοποίησαν ειδικούς 3D σαρωτές, για να ψηφιοποιήσουν το σχήμα του σώματός της με απόλυτη ακρίβεια. Ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε το δέρμα της Amanda να «αναπνέει» κανονικά, όταν φοράει τον εξωσκελετό.

Το αποτέλεσμα; Η Amanda περπάτησε ξανά μετά από 22 χρόνια...

Πηγή: Οnmed.gr