FUN TIME

Προσοχή κίνδυνος: Κουνούπια μεταδίδουν νέα θανατηφόρα ασθένεια!

Προσοχή κίνδυνος: Κουνούπια μεταδίδουν νέα θανατηφόρα ασθένεια!

Μπορεί για τους περισσότερους η… θυσία μερικών σταγόνων αίματος στα - όχι και τόσο συμπαθή πάντως στο ευρύτερο... κοινό - κουνούπια να φαντάζει κάτι αθώο και σύνηθες, ωστόσο σίγουρο θα άλλαζαν γνώμη αν ήξεραν ότι θεωρούνται ένα από τα πιο θανατηφόρα πλάσματα του πλανήτη!

Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην ελονοσία και στο δάγκειο πυρετό, όσο σε μία νέα νόσο που είναι μάλιστα ακόμα αβάπτιστη, καθώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το κουνούπι είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου πυρετού «άγνωστης προέλευσης».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πυρετός οφείλεται σε ένα βακτήριο που ακούει στο όνομα Rickettsia felis και συνδέεται με τα βακτήρια Rickettsia typhi ή Rickettsia prowazekii που προκαλούν τύφο (μεταφέρονται από μολυσμένους ξενιστές όπως τσιμπούρια, ψείρες, ψύλλους). Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί και από τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία: τα Anopheles gambiae!

«Τα συμπτώματα και οι λοιμώξεις που προκαλούνται από το βακτήριο Rickettsia felis δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα», προειδοποίησε ο Philippe Parola, ένας από τους ερευνητές.

Σύμφωνα πάντως με μια προηγούμενη έρευνα, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η κεφαλαλγία, η μυαλγία και το εξάνθημα, ωστόσο όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη λίστα χρειάζεται…. ανανέωση, ενώ κάποια από τα συμπτώματα συγχέονται εύκολα με άλλες αθώες ασθένειες…

Σχετικές ειδήσεις