FUN TIME

Χριστούγεννα 2016: Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Πόσο παχαίνουν;

Χριστούγεννα 2016: Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Πόσο παχαίνουν;

Γιορτές Χριστουγέννων χωρίς γλυκά και κυρίως χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν νοούνται.

Στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων έχουν την τιμητική τους ενώ και στα σπίτια οι νοικοκυρές ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές με τα γλυκά των Χριστουγέννων.

Όπου και να πας θα σε… τρατάρουν και από έναν κουραμπιέ ή μελομακάρονο. Και το κακό είναι πως δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί, με τη δικαιολογία «άντε ακόμα ένα, για το καλό»!

Το μυαλό μας ωστόσο πηγαίνει και στο πόσο παχαίνουν ο κουραμπιές και το μελομακάρονο και πόσο θα κουραστούμε μετά για να χάσουμε τα κιλά των γιορτών.

Ο κουραμπιές είναι ιδιαίτερα παχυντικό και επιβλαβές γλυκό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βούτυρο. Παράλληλα, έχει αρκετή ζάχαρη η οποία προσδίδει ανούσιες θερμίδες στον οργανισμό. Αλλά περιέχει και αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο αλλά και αυγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D , φυλλικού οξέος και Β12.

Ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους (40γρ.) περιέχει 240 θερμίδες και 9,2γρ λιπαρών κυρίως κορεσμένων.

Τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινό γλύκισμα από ότι ο κουραμπιές, καθώς η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην γενικότερη του οργανισμού. Περιέχουν επίσης καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, η οποία τους δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε Ω3 και Ω6 λιπαρά. Τέλος τα μπαχαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τους όπως είναι η κανέλα ή το γαρύφαλλο έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία καθώς περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, που αν συνδυαστούν με ξύσμα πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνη C βοηθούν στην πιο γρήγορη απορρόφησή του από τον οργανισμό .

Ένα μέτριο μελομακάρονο (35γρ) περιέχει 190 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρών και είναι σίγουρα πιο… ακίνδυνο από τον κουραμπιέ.

Οι δίπλες, αν και είναι τηγανιτό γλύκισμα περιέχει τα λιγότερα λιπαρά. Καλό θα ήταν κατά το τηγάνισμα τους να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο το οποίο περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητα καρυδιών τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε.

Μία μέτρια δίπλα (45γρ) περιέχει 170 θερμιδες και, 4,5γρ. λιπαρών.

Σχετικές ειδήσεις