FUN TIME

Τσουρέκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πιο νόστιμο πασχαλινό γλύκισμα

Τσουρέκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πιο νόστιμο πασχαλινό γλύκισμα

Ειδήσεις | Τσουρέκι: Το τσουρέκι αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν παραδοσιακά γλυκά αρτοποιήματα, που παρασκευάζεται μεν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά το Πάσχα έχει την «τιμητική» του.

Είναι συνδεδεμένο με τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η ελληνική ονομασία του τσουρεκιού είναι «λαμπροκουλούρα» ή «λαμπρόψωμο», καθώς στα παλιά χρόνια η παρασκευή του γινόταν κατά τη διάρκεια της Λαμπρής.

Το τσουρέκι παρασκευάζεται με την προσθήκη αρωματικών υλικών όπως η μαστίχα η οποία αποτελεί ρητίνη από το μαστιχόδεντρο, το μαχλέπι το οποίο αποτελείται από αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της, κάρδαμο και βανίλια.

Φτιάξτε νόστιμο τσουρέκι εύκολα και γρήγορα

Προετοιμασία τσουρεκιού: 60΄ Χρονική διάρκεια ψησίματος τσουρεκιού: 50' με 60'

Για την παρασκευή του τσουρεκιού χρειάζεται κατσαρόλα στην οποία ζεσταίνονται τα ακόλουθα υλικά:

• βούτυρο
• γάλα
• ζάχαρη
• μαχλέπι
• μαστίχα

Τα υλικά πρέπει να δημιουργήσουν ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του μείγματος αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C καθώς προκαλεί την καταστροφή ενός υλικού το οποίο θα προστεθεί κατά την επόμενη φάση της παρασκευής του τσουρεκιού, της μαγιάς.

Το σκεύος απομακρύνεται από την εστία, προστίθενται τα αυγά και τα υλικά ανακατεύονται. Σε επιπλέον κατσαρόλα προστίθεται η μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Όλα τα παραπάνω μείγματα αδειάζονται σε ένα σκεύος και προστίθεται το αλεύρι. Έπειτα από την ανάμειξη όλων των μειγμάτων ξεκινά το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε σε μίξερ με γάντζο. Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνεται λίγη ποσότητα αλευριού ακόμα.

Για στρογγυλό τσουρέκι η ζύμη πλάθεται σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετείται σε λεκάνη και χαράσσεται η εξωτερική επιφάνειά της με μαχαίρι. Για διπλασιασμό του όγκου της ζύμης του τσουρεκιού χρειάζεται να αφεθεί η ζύμη σε λεκάνη για τρεις ώρες.

Σχετικές ειδήσεις