FUN TIME

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπεις μωρά περιστέρια; Αν δεις, κάτι σοκαριστικό έχει συμβεί!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπεις μωρά περιστέρια; Αν δεις, κάτι σοκαριστικό έχει συμβεί!

Πόσες και πόσες φορές έχετε… σιχτιρίσει όταν αναγκάζεστε να περάσετε από μια πλατεία γεμάτη ατρόμητα περιστέρια που δεν πτοούνται από τη βιασύνη της; Και άλλες πόσες όταν σας έχουν βάλει σημάδι και δεν αστοχούν, ενώ πηγαίνετε σε ένα σημαντικό ραντεβού!

Έχετε ωστόσο αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν έχετε ρίξει τις κατάρες σας σε κάποιο μωρό περιστέρι;

Αυτό συμβαίνει γιατί τα περιστέρια που συναντάτε και «ζητιανεύουν» για λίγα ψίχουλα είναι κατά πάσα πιθανότητα «άγρια περιστέρια» (Columba livia domestica).

Αυτό το είδος περιστεριών ζούσε αρχικά στα βράχια της θάλασσας και σε βουνοκορφές σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία. Πλέον ωστόσο έχουν μεταναστεύσει στις μεγαλουπόλεις χτίζοντας τις φωλιές τους σε ψηλά κτίρια.
«Μόνο αν συναντήσετε τις φωλιές τους, θα ήταν πιθανό να δείτε μωρά περιστεριών», εξηγεί στο IFLScience η βιολόγος Nτέμπρα Κριένσκι, συμπληρώνοντας: «Όταν φθάσει η στιγμή που εγκαταλείπουν τις φωλιές τους είναι ήδη αρκετά μεγάλα και μοιάζουν περισσότερο με ενήλικα πουλιά από ό,τι με νεοσσούς».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά τους μέσα σε μόλις 25 έως 32 ημέρες. Αν δεν τα δείτε έτσι αυτή τη σύντομη περίοδο σε κάποια οροφή κτιρίου, τότε είναι μάλλον απίθανο να τα δείτε.

«Τα περιστέρια γεννιούνται "γυμνά" και πρέπει να μεγαλώσουν τα φτερά τους πριν μπορέσουν να φύγουν από τη φωλιά», πρόσθεσε ο Μάρτιν Φόουλι από την RSPB, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των πτηνών, προσθέτοντας: «Παραμένουν στις φωλιές τους μέχρι να πετάξουν όπως κάνουν και άλλα είδη πτηνών των πόλεων».

Σε περίπτωση, δε, που δείτε ένα μωρό περιστέρι, τα νέα δεν είναι καλά…

«Συναντάμε συχνά ένα μεγάλο αριθμό νεοσσών που πέφτουν από τις φωλιές τους, προτού να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να πετάξουν και να μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους», δήλωσε η Κριένσκι, συμβουλεύοντας: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νεοσσοί πρέπει να επιστρέφονται στη φωλιά τους, ή έστω να τοποθετούνται σε μια πρόχειρη φωλιά, αν είναι δυνατόν, ή να πηγαίνουν σε κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων».

Σχετικές ειδήσεις