ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, στον ηθοποιό Τζιμ Κάρεϊ

Τζιμ Κάρει
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε 100 Καναδούς
AP

Μαζί με τον Τζιμ Κάρεϊ άλλοι 99 Καναδοί αποκλείστηκαν από την Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε 100 Καναδούς, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Τζιμ Κάρεϊ και πολυάριθμων δημοσιογράφων, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οτάβα σε Ρώσους δημοσιογράφους και ηθοποιούς τον Οκτώβριο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στην «πρακτική εφαρμογής από το καθεστώς του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό κυρώσεων κατά ηγετών της Ρωσίας, πολιτικών της, βουλευτών της (...), δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού», εξηγεί το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία είναι ο 60χρονος ηθοποιός και κωμικός Τζιμ Κάρεϊ.

Επίσης στη λίστα, μαζί με τον σταρ του Χόλιγουντ, είναι οι δημοσιογράφοι Πολ Γουόρκαμ του CTV και Μάργκαρετ Εβανς του CBC, η Καρολίν Χαβιέ, η επικεφαλής του Communications Security Establishment, καθώς και αρκετές καναδικές προσωπικότητες με καταγωγή από την Ουκρανία.

Η Μόσχα τους κατηγορεί για «άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση μιας επιθετικής αντιρωσικής πολιτικής», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.400 πρόσωπα και οντότητες που βρίσκονται στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή την Ουκρανία ή κατάγονται από αυτές τις χώρες.

Τον Οκτώβριο, ο Καναδάς επέβαλε συγκεκριμένα κυρώσεις σε Ρώσους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης καθώς και σε παράγοντες που θεωρήθηκαν «συνένοχοι στην παραπληροφόρηση» γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ