GOSSIP

Σκάρλετ Γιόχανσον: Η διαφήμιση της κόστισε τη θέση της Πρέσβειρας

Σκάρλετ Γιόχανσον: Η διαφήμιση της κόστισε τη θέση της Πρέσβειρας

Η Σκάρλετ Γιόχανσον παραιτήθηκε από τον ρόλο της ως πρεσβευτού της Oxfam, ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση.


Ο λόγος της αποχώρησης της αμερικανίδας ηθοποιού έχει να κάνει με την παράλληλη δραστηριότητά της ως πρωταγωνίστρια διαφήμισης της ισραηλινής εταιρείας αναψυκτικών SodaStream που λειτουργεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.


Η οργάνωση θεώρησε «ασυμβίβαστο» το γεγονός των δύο δραστηριοτήτων της Γιόχανσον καθώς η προώθηση των προϊόντων της SodaStream «αμφισβητεί» εμπράκτως τη δράση της Oxfam σχετικά με την επιστροφή των εδαφών της Δυτικής Οχθης στον παλαιστινιακό λαό.


Η εταιρεία απασχολεί τόσο παλαιστίνιους όσο και ισραηλινούς εργαζομένους και υποστηρίζει πως το εργοστάσιό της προσφέρει ένα πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας, όμως οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και καταδικάζονται από την Oxfam, η οποία διεξάγει στην περιοχή μια μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση.

«Η Oxfam πιστεύει πως επιχειρήσεις όπως η SodaStream που λειτουργούν σε οικισμούς, εντείνουν τη συνεχιζόμενη φτώχεια και την άρνηση των δικαιωμάτων των παλαιστινιακών κοινοτήτων τις οποίες εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε».

Η Γιόχανσον συνεργαζόταν με την Oxfam από το 2005 και έγινε πρεσβευτής της το 2007. Έκτοτε έχει πάρει μέρος σε παγκόσμιες εκστρατείες της οργάνωσης.