GOSSIP

Αυτές είναι «οι 100 ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης» της Νάταλι Πόρτμαν

Αυτές είναι «οι 100 ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης» της Νάταλι Πόρτμαν

Η 36χρονη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε στο περιοδικό PORTeR ότι είχε εμπειρίες με στελέχη κινηματογραφικών στούντιο που χειραγωγούσαν, εκφόβιζαν και την παρενοχλούσαν κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Σε μια περίπτωση, όπως είπε, ένας παραγωγός την κάλεσε στο ιδιωτικό αεροπλάνο του. «Ήμασταν μόνον οι δυο μας και μόνο ένα κρεβάτι που ήταν στρωμένο. Τίποτα δεν συνέβη, δεν μου επιτέθηκε». Εξήγησα ότι «αυτό δεν με κάνει να αισθάνομαι άνετα» κι αυτό έγινε σεβαστό, ανέφερε η ηθοποιός. «Αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου εντάξει, καταλαβαίνεις; αυτό ήταν πραγματικά απαράδεκτο και χειραγώγηση» τόνισε. Η Νάταλι Πόρτμαν διαδραμάτισε ρόλο στην αυξανόμενη οργή για το σεξισμό στο Χόλιγουντ, όταν ανέβηκε στη σκηνή στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, τον Ιανουάριο. Ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες για το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας τόνισε: «Και εδώ είναι οι υποψηφιότητες, όλοι άνδρες». «Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση περί παρενόχλησης είναι, ίσως ότι δεν έχει καμία σχέση το να είσαι μητέρα». Η Νάταλι Πόρτμαν είπε ότι συνειδητοποίησε τελικά πως οι εμπειρίες, τις οποίες θεωρούσε δεδομένες, ότι είναι «μέρος της δουλειάς» ήταν στην πραγματικότητα περιπτώσεις παρενόχλησης και σεξισμού.

natali 2

Άρχισα να σκέφτομαι «δεν έχω ιστορία» και αντιλήφθηκα ότι «έχω 100 ιστορίες». «Και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν τους ίδιους συλλογισμούς» είπε. Η Νάταλι Πόρτμαν, έμπειρη ηθοποιός, της οποίας ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος ήταν σε ηλικία 12 ετών στο θρίλερ του Λικ Μπεσόν «Leon» επικροτεί όσους βγήκαν μπροστά και αποκάλυψαν τις εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης. «Πρώτα απ 'όλα, νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν βγει μπροστά» είπε. «Δημιούργησαν αυτή την αλλαγής κουλτούρας. Πολλοί άνθρωποι έχουν μιλήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν ακουστεί, ιδιαίτερα έγχρωμοι, οπότε είναι πολύ σημαντικό ο κλάδος να ακούει». Έχει μιλήσει προηγουμένως για τις εμπειρίες σεξουαλικής τρομοκρατίας που βίωσε μετά το ντεμπούτο της, αποκαλύπτοντας στην Πορεία Γυναικών, στο Λος Άντζελες τον περασμένο μήνα ότι το πρώτο email που έλαβε από θαυμαστή της, όταν ήταν 13 ετών, ήταν «φαντασίωση βιασμού» που έγραψε ένας άνδρας.

natali 3

Η κάτοχος βραβείου Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Black Swan», η οποία είναι παντρεμένη με τον Γάλλο χορευτή και χορογράφο, Μπέντζαμιν Μίλιπεντ και έχει γιο και κόρη, αμφισβήτησε επίσης την αντίληψη ότι η σταδιοδρομία των γυναικών καταστρέφεται επειδή επιλέγουν να έχουν παιδιά. «Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτή τη συζήτηση περί παρενόχλησης είναι, ίσως δεν έχει τίποτα να κάνει με το να είσαι μητέρα» είπε. «Ίσως οι γυναίκες να εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας, επειδή είναι ένα εχθρικό περιβάλλον γι 'αυτές και επιλέγουν να μην είναι μέρος αυτού. Έχει αποδειχθεί ότι μόλις αλλάζουν οι συσχετισμοί στο εργασιακό περιβάλλον και η αναλογία εργαζόμενων ανδρών και γυναικών φτάνει το 50/50, παρατηρούνται λιγότερες τέτοιες περιπτώσεις». Η δέσμευσή της να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης την υποχρέωσε επίσης να χρησιμοποιήσει το Instagram, καθώς πείσθηκε από την εκστρατεία Time ‘s -Up που προωθήθηκε από το Χόλιγουντ ως απάντηση στις κατηγορίες εναντίον του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ, ιδρυτής της Miramax, Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική παρενόχληση.

Τα σχόλιά της Πόρτμαν ακολούθησαν εκείνα της συναδέλφου της, Τζέσικα Τζάστεϊν για τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης. Η ηθοποιός, που συμπρωταγωνίστησε με την Νάταλι Πόρτμαν στην επερχόμενη ταινία «The Death and Life του John F. Donovan» σχολίασε τους ισχυρισμούς της Ούμα Θέρμαν ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Γουάινστιν. «Πάντα φαντάζομαι τον Ταραντίνο να φτύνει στο πρόσωπο της Ούμα και να τη στραγγαλίζει με μια αλυσίδα για το Kill Bill. Πόσες εικόνες γυναικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υμνούμε που παρουσιάζουν κακοποίηση;» είπε. «Όταν η βία εναντίον των γυναικών χρησιμοποιείται ως μέσο πλοκής για να γίνουν οι χαρακτήρες ισχυρότεροι τότε έχουμε πρόβλημα» πρόσθεσε. Σε συνέντευξή της στην «New York Times» η Ούμα Θέρμαν ισχυρίστηκε ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, της είχε επιτεθεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Savoy στο Λονδίνο.