ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να κάνετε όταν η κόρη σας αδιαθετήσει πρώτη φορά!

Τι πρέπει να κάνετε όταν η κόρη σας αδιαθετήσει πρώτη φορά!

«Μαμά, κάτι μου συνέβη σήμερα…», θα είναι μάλλον τα πρώτα λόγια της κόρης σας μόλις αδιαθετήσει για πρώτη φορά.

Στα περισσότερα κορίτσια η περίοδος ξεκινά χωρίς προειδοποίηση. Ξαφνικά βλέπουν έναν καφέ-κόκκινο λεκέ στο εσώρουχό τους όταν πάνε στην τουαλέτα. Κάποια άλλα όμως κορίτσια έχουν τα εξής συμπτώματα: Μπορεί να έχουν κακή διάθεση, μπορεί λίγο καιρό πριν αδιαθετήσουν να σας έχουν παραπονεθεί για έναν υπόκωφο πόνο στην κοιλιά ή το στήθος τους να σκληραίνει και να πρήζεται.

Τι πρέπει να κάνετε τότε ως μαμάδες αν η κόρη σας αδιαθετήσει; Αρχικά θα πρέπει να συζητήσετε μαζί της και να της εξηγήσετε ότι μόλις ξεκινήσει η περίοδός της, θα ξέρει ότι το σώμα της λειτουργεί κανονικά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να την ευχαριστεί -καθώς εξαιτίας αυτής της διαδικασίας θα καταφέρει μία μέρα να γίνει μαμά- δίχως να της δείξετε πως κάθε φορά που έρχεται η περίοδός της πρέπει να το γιορτάζετε.

Επίσης θα πρέπει να την προετοιμάσετε και να της εξηγήσετε ότι η περίοδός της μπορεί να διαρκεί μόνο 2-3 ημέρες τη μία φορά και πάνω από μία εβδομάδα την επόμενη και να μην ανησυχήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο. Στο τέλος θα σταθεροποιηθεί και θα λειτουργεί σαν ρολόι.

Το βασικό για ένα κορίτσι που θα αδιαθετήσει για πρώτη φορά, είναι μην ντρέπεται να πει, σε σας ή στον πατέρα της αν χρειαστεί, ότι της ήρθε η περίοδός της. Πρέπει από πριν να ξέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε κάτι που συμβαίνει στο μισό πληθυσμό του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης και εσάς της ίδιας.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε; Όταν η κόρη σας είναι 17 χρονών και ακόμη δεν της έχει έρθει η πρώτη περίοδος. Τότε καλό είναι να μιλήσετε σ' ένα γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Πηγή: mothersblog.gr