ΠΑΙΔΙ

Οι πράσινες «οάσεις» της Αθήνας που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αληθινές εμπειρίες

Οι πράσινες «οάσεις» της Αθήνας που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αληθινές εμπειρίες

Λένε ότι η κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο τα χρόνια περνούν, η καθημερινότητά μας γίνεται πιο εύκολη και νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά μας, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Υπάρχει, όμως, ένα ευαίσθητο «θέμα» που σύμφωνα με πολλούς -ειδικούς και μη- αξίζει να μας κάνει να αναπολούμε τις περασμένες δεκαετίες: Η ζωή των παιδιών σήμερα!

Μπορεί τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά τα οποία εμείς δεν είχαμε καν τη δυνατότητα να φανταστούμε, ωστόσο, στερούνται ένα βασικό αγαθό που είναι μείζονος σημασίας για την εξέλιξη του χαρακτήρα τους και τη μετέπειτα πορεία τους: Την επαφή με τη Φύση και τα ζώα.

Για τα παιδιά, τίποτα δεν συγκρίνεται με το αληθινό

Κάποια παιδιά πρόλαβαν να παίξουν στις γειτονιές, κάποια παιδιά έρχονταν κάθε μέρα σε επαφή με τη Φύση, κάποια παιδιά ζούσαν στο έπακρο την παιδική τους ηλικία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και για τη σύγχρονη γενιά, μια γενιά που δείχνει να έχει απομακρυνθεί από το πράσινο και τα ζώα, παιδιά που δεν έχουν αληθινές εμπειρίες και μαθαίνουν μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, μακριά από τα πραγματικά ερεθίσματα που μπορούν να διεγείρουν τον εγκέφαλό τους και να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν επί της ουσίας τον κόσμο μες στον οποίο ζουν.

paidia2

Αρκεί να δει κάνεις το πείραμα που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ανάγκη για επαφή με το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο που έχουν τα παιδιά. Το βίντεο, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και προβλημάτισε πολλούς γονείς, απέδειξε πως όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, τίποτα δεν συγκρίνεται με το αληθινό. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι πως οι μαθητές σήμερα αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεών τους πάνω από ένα tablet ή έναν υπολογιστή και όχι μέσα από πραγματικά ερεθίσματα.

paidia3



Γιατί, λοιπόν, ενώ υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες που τονίζουν τη σημασία που έχει για την πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών η επαφή με τη Φύση, παρατηρούμε πως τα παιδιά απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτή; Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερες αληθινές εμπειρίες και να βγουν -επιτέλους- έξω από το σπίτι; Η απάντηση είναι «ναι» και το μόνο που χρειάζεται για να το πετύχει κανείς είναι θέληση. Διότι μπορεί η ζωή στην Αθήνα να είναι πολύπλοκη και να κυλάει σε εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, ωστόσο, μες στο χάος της, αυτή η πόλη «κρύβει» πολλούς πολύτιμους «θησαυρούς», για μικρούς και μεγάλους.

Πώς τα παιδιά της πόλης θα έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον

Πράγματι, υπάρχουν ακόμη αρκετές πράσινες «οάσεις» εντός της Αττικής οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Ο Εθνικός Κήπος στην «καρδιά» της Αθήνα, ο Λόφος Φιλοπάππου και το Άλσος Τατοΐου αποτελούν, για παράδειγμα, ιδανικούς προορισμούς για εκδρομές με τα παιδιά. Για μια ολοκληρωμένη και αληθινή εμπειρία επαφής με τη Φύση, όμως, τότε αξίζει μια επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα πραγματικό «διαμάντι» έκτασης 200 στρεμμάτων, το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ζώα.

paidia4



Εκεί τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα ζώα, θα λάβουν μέρος σε πολλές δραστηριότητες και βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής μάθησης και θα μάθουν τα πάντα για τους κινδύνους που τα ζώα αντιμετωπίζουν στη Φύση, κυρίως από τον άνθρωπο. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου, το Αττικό Πάρκο γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προσφέροντας δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά έως 12 ετών και έτσι, εκατοντάδες παιδιά είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στον κόσμο των άγριων ζώων (είδαν 209 διαφορετικά είδη πουλιών, 60 είδη θηλαστικών και 40 είδη ερπετών από όλο τον πλανήτη) και να ζήσουν μια μοναδική και προπάντων, αληθινή εμπειρία.

paidia5



Το σίγουρο είναι πως το βίντεο με τους μαθητές του Δημοτικού και τους λεμούριους, που ετοίμασε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και προκάλεσε αίσθηση στο Διαδίκτυο, θα σας βοηθήσει εύκολα να κατανοήσετε γιατί η επαφή των παιδιών με τη Φύση και τα ζώα είναι απλά αναγκαία. Ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να ενθουσιαστούν και να αποκτήσουν αληθινές εμπειρίες.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, να αρχίζατε να φτιάχνετε το πρόγραμμα με τις εξορμήσεις του Φθινοπώρου; Πώς σας φαίνεται η ιδέα να γιορτάσετε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Ερπετών το Σάββατο 21 Οκτωβρίου; Μία ακόμη καλή αφορμή για διασκέδαση και φυσικά, μάθηση!